A világ első összehajtható számítógépét készítette el a Lenovo

Ha hajtogathatós mobilok már léteznek, miért ne készülhetnének ugyanilyen technológiával számítógépek is? A Lenovo be is mutatott egy elképzelést, s egyben az ipar első ilyen eszközét.

Várható volt, hogy az összehajtható telefonokban debütált kijelzőtechnika idővel más eszközökben, például tabletekben és valamikor laptopoknál is visszaköszönhet. Nos, a valamikor most van: a Lenovo Accelerate nevű éves konferenciáján bemutatkozott az ipar első ilyen fecskéje, amely a ThinkPad X1 családban kezdhet hódításba.

A külsőre táblagépre emlékeztető, a Lenovo szerint azonban teljes értékű laptopot könyvként összehajtva szállíthatja használója. Kijelzője egy 2K-felbontással rendelkező 13,3 colos panel, amelynek méretei 9,6 collra növelhetők, ha a tulajdonosa mindkettőt igénybe szeretné venni. Fizikai billentyűzet nem került bele, a képernyőbe “rejtett” virtuális felülettel lehet rajta gépelni. (Bluetooth révén persze csatlakoztatható hozzá külső eszköz.)


Bár az eseményen egy már működő változattal igyekezett bemutatni a jövő laptopjainak vélt irányvonalát a Lenovo, az újdonság hardveres tulajdonságairól keveset tudni. Azt például igen, hogy Intel processzor dolgozik benne, de sem az órajelét, sem a típusát nem árulták el.

A Windowst futtató masinába két USB-C port került, hangszórók, valamint egy apró kamera. Akkumulátora a Lenovo szerint egy “egész napot” kibír, habár azt szintén nem árulták el, pontosan mire kell gondolni az egész napos használhatóság alatt.

A gyártó szerint eszközük érezhető különbséget jelent a mindennapi használatban a laptopoktól eddig megszokott élményhez képest, hiszen a gép egyszerre több mindenre is jó: az ágyban, újságként tartva böngészhetők róla a közösségi média tartalmai, kinyitva pedig akár a konyhában elhelyezett tévéként is hasznosítható.

A Lenovo már jövőre csatába küldené az eszközt, bár hogy mennyibe kerül majd, azt még nem tudni, de biztosan nem lesz olcsó. A Huawei és a Samsung igen borsos árral számol saját eszköze esetében, pedig ne feledjük: azok “csak” mobilok. Az egyikkel viszont már a megjelenés előtt gondok adódtak.

Close