Ezekre a Magyar településekre akart atombombát dobni az USA

Washington, USA – Az Amerikai Nemzetbiztonsági Levéltár nyilvánosságra hozott pár adatot az amerikai csapásmérő erők (atomrakéták) hidegháborús célpontjairól, melyekről nemrégiben került le a titkosítás.

Ezen a listán, mely korántsem teljes, 1100 célpont szerepel, közötte 15 magyarországival, melyek akkor a szocialista blokkhoz tartoztak. Érdekesség, hogy például Komárom nincs a listán, pedig ott a szovjetek atomfegyvereket tároltak. Valószínűleg ezek az adatok még mindig titkosak.

Magyarország területén található célpontok nagy része olyan település a listán, amely polgári és/vagy katonai repülőtérrel rendelkezett. Budapestet és a politikai vezetést, amely itt található például nem is jelölték meg, csupán a ferihegyi repteret.

Így is, hogy nem maguk a városok voltak a célpontok, mérhetetlen méretű lett volna a pusztítás

A célpontok között volt még többek között a berettyóújfalui szovjet katonai reptér, a debreceni, a hévizi, a kalocsai, a kecskeméti, a kiskunlacházi, a kunmadarasi, a pápai, a szombathelyi, a taszári és a tököli légikikötő. Hazánk a maga 15 célpontjával nem számított kiemelt célpontnak – kárpátaljára például ötöt, Prága és Szófia városára pedig hármat-hármat dobtak volna le, ha kitört volna a III. világháború.

Erre a linkre kattintva egy interaktív térképen meg lehet nézni, hogy mekkora pusztítást okoztak volna az adott célpontra ledobott bombák. A ferihegyi például 206 ezer ember azonnali halálát okozta volna, 677 ezer sebesülttel és Pesterzsébetig teljesen lezúzta volna a fővárost.

A tököli bomba Pesterzsébet másik felét, Csepelt, Budafokot és Érdet törölte volna el a föld színéről. Ez esetben “csak” 73 ezer halottal és 413 ezer sebesülttel számolnak, így összesen csak a Budapesthez közeli két bomba több, mint egy millió sérültet és majd 280 ezer azonnali halottat hozott volna magával, nem számolva azokkal, akik a sérüléseikbe vagy pedig a sugárfertőzésbe haltak volna bele később. A Kunmadarasra ledobott atombomba 6 települést szinte porrá zúzott volna. Karcag városa is igen megsínylette volna az amerikai atomot.

Close