A Békéscsaba és a Füzesgyarmat győzött, a Szarvas kikapott a Magyar Kupában

Szarvas – Haladás Fotó: Babák Zoltán

A papírformának megfelelve, bejutott a legjobb 32 közé a Magyar Kupában a Békéscsaba 1912 Előre labdarúgócsapata. A lila-fehérek a megye I. osztályból feljebb vágyó Tatabánya otthonában „szenvedős győzelmet” arattak, két büntetőt is gólra váltva. Az első félidő forgatókönyve az előzetesen kalkuláltak szerint alakult. A csabaiak irányították a játék menetét, a hazaiak pedig alapvetően védekezésre rendezkedtek be.

Jól is végezték a dolgukat a házigazdák, a lilák túlságosan körülményesen járatták a labdát, emiatt nem tudtak helyzetet kialakítani 45 perc során. A második játékrészre sokat javult a Békéscsaba játéka. Több helyzetet dolgozott ki és két szép egyéni teljesítménnyel a találkozót is eldöntötte. A 73. percben a jobb szélen meglóduló Máris Dominikot csak szabálytalanul tudták feltartóztatni a tizenhatoson belül. A befújt büntetőt Gránicz Patrik értékesítette, 0–1.

Négy minutával később megismétlődött a jelenet, csak a szereplők cserélődtek. Ezúttal Gránicz volt az előkészítő, aki úgy tört át a védőkön, mint kés a vajon, és csak buktatva tudták megállítani. Az újabb 11-est Hursán György váltotta higgadtan gólra, 0–2.

A folytatásban is akadtak helyzetek a vendégek előtt, de újabb gól már nem született. A Békéscsaba mérsékeltebb teljesítménnyel is bejutott a Magyar Kupa legjobb 32 együttese közé, a hétvégi bajnokin azonban ennél több kell majd az eredményességhez.

Tatabányai SC–Békéscsaba 1912 Előre 0–2 (0–0)
Tatabánya, 500 néző.
Vezette: Horváth Máté (Bőhm Ármin, Szabó Dániel).
Gólszerzők: Gránicz Patrik (73. perc), Hursán Levente (78. perc).
Sárga lapok: Nagy Richárd (72. perc), Balla Olivér (77. perc).

Tatabánya: Balla – Pawelecz, Nagy R., Kovács I., Wágner (Víg, 78.) – Farkas V., Klausz, Gaszner, Kocsis (Németh A., 78.) – Árvai, Solymos (Horváth Á., 84.). Vezetőedző: P. Nagy László.

Békéscsaba: Ribánszki – Nagy S., Dávid (Máris, 65.), Szélpál, Mészáros (Zahorán, 46.) – Király, Hursán, Lustyik (Váradi, 79.) – Gránicz, Viczián, Sinanovics. Vezetőedző: Boér Gábor.

Boér Gábor: – Elsődlegesen a továbbjutás volt a cél, bár nem teljesen ilyen formában gondoltam. Mindenek előtt szeretnék gratulálni az ellenfélnek, akik nagyon sportszerű, alázatos és szimpatikus játékot mutattak be – igazi sportemberek. A saját csapatommal kapcsolatban viszont kicsit csalódott vagyok – bár elértük a célunkat -, de ennek ellenére nem tudok arra rájönni, hogy a magyar labdarúgóknak miért van szükségük külső motivációs tényezőkre – legyen az edző vagy bárki-bármi más – ahhoz, hogy felpörögjenek, hogy odategyék magukat, hogy minden mérkőzésen a maximumot tudják nyújtani?! Ezzel kapcsolatban kicsit tanácstalan vagyok, bár szerencsére ez a bajnoki mérkőzésekre egyáltalán nem jellemző, de ahogy egy kicsit az ember próbálja elengedni a kezüket és nem annyira szorosan fogni a dolgokat, akkor ez történik. Ismét tanultam és a későbbiekben még egyszer nem fogom ezt a hibát elkövetni. Többször elhangzott már, hogy lehetne sokkal nyugodtabban-higgadtabban kezelni a dolgokat, én azonban továbbra is azt mondom, ha le fogunk higgadni bármilyen okból, akkor nem leszünk sikeresek. Mindentől függetlenül gratulálok a srácoknak a továbbjutáshoz, de ami a továbbiakban igen fontos, az a vasárnapi bajnoki, ahol kétszázszor jobb teljesítményt kell nyújtanunk.


Az élvonalban szereplő Haladás vetett véget a Szarvasi FC idei Magyar Kupa szereplésének. A szombathelyi alakulat a szerda délutáni jó hangulatú mérkőzésen Kovács Loránt mesterhármasával múlták felül a jól küzdő, de a kapu előtt balszerencsés Körös-parti gárdát, amelynek a mezőnyben sikerült eltüntetnie a három osztálynyi különbséget.

Zima 18 méteres lövése vezette be a mérkőzést, amely centikkel suhant el a szombathelyi kapu fölött, aztán Sztojka lökete adott munkát Rózsának. Bátran kezdett tehát a Szarvas, ami meglepte a Haladást. Később azonban átvette az irányítást a vasi élcsapat, igaz reális veszélyt jelentő helyzetet nem tudott kialakítani az első félórában, csupán Kovács Lóránt lövése okozott riadalmat. Aztán Gaál Bálint próbálta meglepni Lévai kapust egy távoli szabadrúgásból, de a hálóőr résen volt és szögletre tenyerelte a labdát. A 39. percben már nem volt esélye erre. Ofosut szerelték szabálytalanul 18 méterre, a gyorsan elvégzett szabadrúgásból Kovács Lorántnak sikerült meglepnie a megdermedt szarvasiakat, 0–1.

Szünet után a vendégek dominálták a játékot, Lévainak akadt munkája, az 55. percben mégis egyenlíthetett volna a hazai gárda, amikor Sztojka kiugrása végén a kapufa mentette meg a szombathelyieket a góltól. Rétes Pál kettős cseréje a támadójáték ösztönzésére irányult. Nem is bizonyult hiábavaló húzásnak, hiszen Farkas Norbert egalizált a 77. percben. Méghozzá szépségdíjas góllal: Bakró emelt elé egy labdát, amit fél fordulattal rúgott a hosszú sarokba, 1–1.

Kriska és Sztojka előtt adódott még nyomban két ziccer, de mindkettő kimaradt, a második oldalon viszont a 82. percben egyetlen kihagyás is elég volt Kovács Lorántnak, hogy 13 méterről bevegye a kiszolgáltatott Lévai kapuját, 1–2.

A végén a hazaiak oldaláról elmaradt egy büntető, amikor Sztojkát „tüntették el” a tizenhatoson, a másik oldalon viszont zokszó nélkül befújta azt az élvonalbeli csapatot túlságosan is tisztelő Nazsa játékvezető. Ezt Kovács Loránt értékesítette, így mesterhármassal zárta a szarvasi kiruccanást, 1–3.

A meccs utolsó momentumaként még a reklamáló Viszkok kapta meg a második sárga lapját, így a piros is villant számára. A népes szarvasi publikum vastapssal köszönte meg a hazai játékosok produktumát, és nemtetsző füttyel az öltözőbe vonuló játékvezetői hármast!

B.M.

Szarvasi FC–Szombathelyi Haladás VSE 1–3 (0–1)
Szarvas, 1080 néző.
Vezette: Nazsa Tamás (Kovács Zoltán, Dobos Dávid). Gólszerző: Farkas N. (77.), ill. Kovács L. (39., 82., 90. – 11-esből).
Kiállítva: Viszkok (93.).

Szarvas: Lévai – Viszkok, Bakró, Szikora, Polonszki (Kiri B., 87.) – Medvegy, Kukovecz (Furár, 60.) – Kriska, Zima, Murvai (Farkas, 60.) – Sztojka. Vezetőedző: Rétes Pál. Haladás: Gyurján – Schimmer, Kovalovszki, Kolcák, Tamás – Rácz, Kovács L., Dausvili, Ofosu (Németh M., 66.) – Gaál (Petró, 60.), Bamgboye (Jagodics, 76.). Vezetőedző: Horváth Ferenc.

Rétes Pál: – Bármennyire is hihetetlen, de a tisztes helytállás mellett számos gólszerzési lehetőségünk is adódott. Míg mi nem tudtunk ezekkel élni, ellenfelünk könyörtelenül kihasználta a sajátjait.

Horváth Ferenc: – Örülök a továbbjutásnak és gratulálok a hazai csapatnak!


Magabiztosan vette a labdarúgó Magyar Kupa második fordulóját a Füzesgyarmati SK együttese, amely a szintén NB III-as THSE-Szabadkikötő kétgólos legyőzésével jutott a legjobb 32 csapat közé, és várhatja az esti sorsolást. Taktikus játék folyt az első félidőben, jó ideig a kapuk nem igazán forogtak veszélyben.

A hazaiak kezdeményeztek többet, az ellenfél szögletekből próbált tőkét kovácsolni magának, az egyetlen nagy lehetőségét azonban a 23. percben Ivicsevics bravúrral hárította. Bő félóra elteltével egy pontosan kivitelezett szabadrúgásból szerzett vezetést a hazai együttes. Kis Szabolcsot buktatták 17 méterre a kaputól, Lukács Zsombor állt a labda mögé, aki a jobb felső sarokba tekert, 1–0.

A gól után megélénkült a játék: a 36. percben növelhette volna előnyét a Gyarmat, de Styecz kihagyta a kihagyhatatlant, miután 5 méterről az üres kapu mellé gurított. A második félidő derekán sikerült javítania hibáját a támadónak, addig meddő fölényben játszott a Gyarmat. A 68. percben azonban egy felívelt labdát 10 méterről helyezett a jobb alsó sarokba a támadó, 2–0.

A vendégek kettős cserével igyekeztek stabilizálni a hátsó alakzatban megmutatkozó hiányosságaikat, azonban ezzel sem tudták megállítani a lendületbe jövő sárréti „hengert”. A meccs utolsó negyedében futószalagon jöttek a helyzetek és ziccerek a hazai oldalon, de az újabb góllal ezúttal adósak maradtak a játékosok, azonban a továbbjutásuk így sem forgott veszélyben.

Füzesgyarmati SK–THSE-Szabadkikötő 2–0 (1–0)

Füzesgyarmat, 100 néző.
Vezette: Szilágyi Sándor (Tőkés Róbert, Rideg Martin).
Gólszerző: Lukács (32.), Styecz (68.).

Füzesgyarmat: Ivicsevics – Vincze D., Nagy T., Toca – Szilágyi Márió, Kis Sz. (Székely, 46.), Vincze Á. (Villand, 66.), Kinczel – Styecz, Prasler (Hajdu, 79.), Lukács. Szakmai koordinátor: Boros Tibor.

Szabadkikötő: Csontos – Révész, Katona, Baksa, Tóth Sz. – Péter (Bánhidi, 64.), Pokó, Gál, Gere (Altorjai, 70.) – Tóth H. (Gál, 70.), Wágner. Vezetőedző: Németh Gábor.

Oláh Ferenc vezetőedző: – Az elsődleges szempont a továbbjutás volt, amihez gratulálok a csapatnak! Sporttörténelmi teljesítményt értek el a fiúk a harminckettő közé jutással.

Németh Gábor: – Egy kétes játékvezetői ítélet olyan mederbe terelte a találkozót, amelyet a rutinos, jó erőkből álló hazai csapat kihasznált. Megérdemelten nyert a Füzesgyarmat, gratulálok hozzá!

Close