Zsákutca – Megszólalt az egykori Körös Hotel holland tulajdonosa!

Érdeklődéssel néztem meg a minap a Youtube kisfilmjét, ahol egy tört magyarsággal beszélő ember igyekezet elmesélni az 1970 áprilisában átadott szálloda és étterem történetét. Tóth Józsefre hivatkozott, aki a hotel első igazgatója volt, majd a megyei vendéglátó-ipari vállalat vezetőjeként is dolgozott.

Elmondta, hogy a szállodában egyszerre 150 vendéget tudtak elhelyezni, a 300 embert befogadó étterem II. osztályú besorolást kapott és az első esztendőben a szálloda látogatóinak egyharmada külhonból érkezett.

Működött a presszó, a vadászterem és az 500 személyes kerthelyiség. Valóban, szívesen emlékezünk ezekre az időkre, akik a hetvenes-nyolcvanas években sokszor felkerestük a Köröst, bálok, esküvői ebéd, érettségi és brigádtalálkozók alkalmából vagy csak egy korsó hideg sörre ültünk le a teraszon. Arról már kevesebbet szólt a fáma, hogy a hotel megszületése pillanatában korszerűtlen volt. A fürdőszobákat, a mosdókat az épület egyik sarkában helyezték el.
És mi maradt mára? A nosztalgia és a becsomagolt csúf épület a város patinás terének szomszédságában.

A privatizáció óta az épület gyakran cserélt gazdát, de sohasem tudhatta meg a közvélemény hogy ki vagy kik rendelkeznek a tulajdonosi jogokkal. Az emberek általában az önkormányzatot tették felelőssé, hogy tehetetlenek, képtelenek megoldani a feladatot. Nos, a napokban megtört a csend. A Csabai Mérleg legutóbbi számában megszólalt a szálloda jelenlegi tulajdonosa, bizonyos Louis August van Balen, aki 2014-ben vásárolta meg az épületet. Az volt az elképzelése, hogy pályázati és saját pénzből modern szállodát és gyógyászati centrumot hozzanak létre, amely konferenciaközpontként is funkcionálna.

És mi maradt mára? A nosztalgia és a becsomagolt csúf épület a város patinás terének szomszédságában.

Több mint 30 millió forintért elkészítették az engedélyeztetési tervet, kibontották a válaszfalakat, kitakarítottak és beburkolták az épületet. A holland tulajdonos Budapesten és Gyulán is több lakást és irodaházat üzemeltet, a fürdővárosban él. A csabai szálláshely fejlesztésére azonban nem kaptak tűzoltósági, szakhatósági engedélyt. Ezután, 2017-ben egy svájci befektető jelentkezett, hogy banki callcentert szeretne üzemeltetni az épületben, de a terv megfeneklett, mivel a szobák alacsonynak bizonyultak. Idén februárban új fordulat következett. Az önkormányzat 15 millió forint elmaradt építményadó befizetésére kötelezte a tulajdonost. Ha ezt nem teszi meg, akkor eljárást kezdeményeznek ellene és elárverezik az épületet – írták.

Balen úr bevallotta: most már szívesen megszabadulna az egykor a megyeszékhely ékességének számító hoteltől. Belefáradt abba, hogy bármit szeretnének kezdeni a volt szállodával, hatósági akadályokba ütközik.
Tényleg, ma is ott a tábla az épület előtt: Zsákutca!


Close