Felújították a békéscsabai első világháborús katonai tetemtőt

Békéscsaba vezetői már 1916-ban döntöttek arról, hogy a háború hős halottainak katonai temetőt hoznak létre – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Békéscsabán.

Erdélyi Lajos elmondta: 1918-ban már fel is szentelték a temetőt, ahol 728, köztük 489 magyar katona földi maradványait helyezték el. A háborús hősök nyughelyén 89 orosz, 14 szerb, 13 olasz, 12 német, 105 román és hat ismeretlen honosságú hőst temettek el. Békéscsabán ugyanis a monarchia hadikórházat működtetett, és az ott elhunyt katonák ebben a temetőben találtak végső nyugvóhelyre.

“A halott katona nem ellenség többé”

– hangsúlyozta a helyettes államtitkár, mielőtt átadta a felújított első világháborús katonai temetőt. Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a történelmi Békés vármegye csaknem 10 ezer embert veszített el az első világháborúban.

A 101-es gyalogezred katonáinak zöme a városból került ki, megfordultak a háború szinte összes hadszínterén, és a bevonuló ezer katonából mindössze 60-an tértek vissza.
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere megköszönte a HM anyagi támogatását a temető felújításához, hozzátéve, az utókor feladata a háborús hősök emlékének ápolása és a béke megőrzése.

MTI nyomán

Close