A kolbászfesztiválon felélesztették a mangalicahagyományt

A 22. Csabai Kolbászfesztivál zárónapja a mangalica jegyében zajlik. Ennek az őshonos magyar sertésfajtának a húsából gyúrják a kolbászt a ma versenyző csapatok, valamint a töltöttkáposzta-főző versenyen is mangalicahúst használnak az indulók. Emellett a Gourmet Bistro Clubsátorban Hagyomány, megújulás, mangalica, egészség címmel agrárkonferenciát rendeznek. Elsőként Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, érdekes, hasznos tematikán törték a fejüket a zárónapra, és felesége találta ki a mangalicával ,,törődést”.

A konferencia megrendezésében pedig partnerre találtak a megyei kormányhivatalban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarában, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságában, a megyei vadászkamarában és -szövetségben.

– A mangalica méltánytalanul szorult háttérbe, és ennek az értékes húsú, szalonnájú, az egészségtudatos táplálkozásban fontos szerepet játszó fajtának a bemutatását, népszerűsítését vállaltuk fel a felsorolt szervezetekkel együtt – hangsúlyozta Hégely Sándor. – A mangalicanapból hagyományt akarunk teremteni, és éppen azért hívtuk meg például Fekete Zsókát, a hajdúböszörményi mangalicafarm tulajdonosát, hogy bemutassa nekünk, miként lehet ebből a másfajta szerkezetű húsból is ízletes, minőségi kolbászt, egyéb finomságokat készíteni. A mangalica népszerűsítését szolgálja az is, hogy mindennap vágtunk ilyen fajta sertést a látványdisznótoron.

Mi innovációként a múlthoz viszonyulást, idomulást vesszük elő, és ennek része a mangalica is. Dr. Takács árpád megyei kormánymegbízott kiemelte, számos főosztályuk, osztályuk áll kapcsolatban hatósági feladatot ellátva az agráriummal és a gazdákkal. Szolgáltató és társadalomszervező tevékenységük részeként pedig együttműködési megállapodásokat kötöttek, például az agrár- és a vadászkamarával, egyéb szervezetekkel is. – Arra szövetkeztünk, hogy Békés megye megtartó erejét közösen erősítsük.

[GARD]

Ebben az agráriumnak vagy például az agrároktatásnak kulcsszerepe van – mondta dr. Takács Árpád. Elismerően szólt a kolbászfesztiválról is, kijelentette, kezdeményezték hungarikummá nyilvánítását. Emellett jövő tavasszal együttműködési megállapodást kötnek a rendezvény szervezőivel. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kitért arra, a sertésstratégia része a mangalica állományának növelése is.

– Ez az őshonos fajta a második világháború után szinte teljesen eltűnt, pedig előtte 600 ezer példány volt az országban – emelte ki dr. Kulcsár László. – Közös feladatunk, hogy újra az őt megillető helyre kerüljön, ezért is jó kezdeményezés a fesztivál programjában egy napot a mangalicának szentelni.

A mangalicahús több fűszert igényel

A mangalicakolbász-gyúró versenyre is sokan neveztek, a Csabai Kolbászfesztivál Munkácsy-sátrában munkálkodnak. A helyiek mellett a megye számos pontjáról és azon kívülről, például Ceglédről is érkeztek. Az Orosházi Kolbászklub két csapattal is indult. Sándor László elmondta, a tavalyi Krajcsó-emlékversenyen készült vastagkolbászoknak idén október 4-én volt az eredményhirdetésük, és a harmadik helyet szerezték meg. A díj többek között az volt, hogy részt vehetnek ingyenesen a mangalicakolbász-készítő versenyen.

Az egyik csapat kapitánya Bába István, a másiké Restály György. Bába István elmondta, a mangalica húsa zsírosabb, ezért több sót, fokhagymát és köményt igényel. A pirospaprika mennyisége ugyanannyi, mint a hússertésnél. Az orosháziak a töltöttkáposztafőző-versenyre is jelentkeztek, a békéscsabai sportcsarnok előtti külső területen Restály Györgyné vezetésével szintén mangalicahús felhasználásával főzik a finomságot.

Close