Venezuela csaknem egésze sötétségbe borult egy újabb áramkimaradás során

Hétfőn kétszer is áramkimaradás volt, az első kora délután, míg a második este, körülbelül két órával az után, hogy helyreállították a szolgáltatást.

Az országos áramszünetre tekintettel a hatóságok kedden munkaszüneti napot hirdettek, és az iskolákban is oktatási szünetet rendeltek el. Helyszíni beszámolók szerint Caracas utcái elnéptelenedtek, bár a reggeli órákban sokan dolgozni indultak, nem tudván a kormányzat Twitter közösségi portálon is közölt döntéséről.

A nap folyamán a fővárosban az üzletek zárva tartottak, a caracasi nemzetközi repülőtér is sötétségbe borult, ami miatt az utasok a légi kikötőben rekedtek.

Szemtanúk beszámolói szerint Caracas mellett a nyugati fekvésű városokban, köztük Maracaibóban és Barquisimetóban, de az ország közepén található Valenciában sem volt áramszolgáltatás kedden.

A kormány az előző alkalomhoz hasonlóan az Egyesült Államokat tette felelőssé a történtekért. Televíziós beszédében Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Marco Rubio amerikai szenátort, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót és Mike Pompeo külügyminisztert bírálta, a “balszerencse, a romlottság és a bűn hármasának” nevezve őket. Rodríguez szerint a szóban forgó amerikai tisztségviselők tervet dolgoztak ki, hogy miképp árthatnának a venezuelaiaknak.


Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőműveinek egyikét, a Venezuelában található Guri-gátat érte támadás. A tárcavezető biztosította a lakosságot: a kormány mindent megtesz, hogy győzzön az áramháborúban, és nyugalmat, illetve bizalmat kért a venezuelaiaktól.

Máshogy látja az ellenzék

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetője, aki januárban az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, Nicolás Maduro államfő rezsimjét okolta a történtekért.

“Hazudnak, hogy ne kelljen elismerniük felelősségüket ebben a gyilkos válságban”

– írta a Twitter közösségi portálon Guaidó.

Az ellenzéki vezető szerint az első áramszünet legalább 17 államot és az ország 57 százalékát érintette.

MTI