Úgy néz ki kudarcba fulladt az USA és Észak-Korea csúcstalálkozója

Fotó: Saul Loeb / AFP

Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozójuk második napján, a találkozók a jövőben folytatódnak – közölte csütörtökön a washingtoni Fehér Ház.

A kudarcra utal Trump mai kijelenése is, miszerint nem kell sietni a megállapodással az észak-koreai atommentesítésről, a megfelelő egyezséget akarják elérni.

Internet-X

Az amerikai elnök a megbeszélések folytatása előtt tartott sajtótájékoztatón megerősítette már korábban is hangoztatott álláspontját, hogy nem kell elsietni a megállapodást Phenjannal. “A gyorsaság nem fontos, ami az, hogy a megfelelő egyezséget érjük el” – mondta, hozzátéve: értékeli, hogy Észak-Korea a szingapúri csúcs óta nem hajtott végre atom- és rakétakísérleteket.

Trump hangsúlyozta: kapcsolata Kimmel erős, és ilyenkor “jó dolgok” történnek. Részleteket mellőzve hozzátette: az első nap díszvacsoráján több jó ötlet is felmerült.

Kim Dzsong Un arra a kérdésre válaszolva, hogy bízik-e megállapodás létrejöttében, közölte: korai megmondani, de azt semmiképp sem állíthatja, hogy borúlátó lenne. Az ösztönei azt súgják, hogy jó eredményekkel fog zárulni a csúcstalálkozó – mondta.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem lenne Vietnamban, ha nem volna hajlandó országa nukleáris leszereléséről tárgyalni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e politikai zárónyilatkozat a csúcs végén, Trump azt válaszolta:

“majd meglátjuk”.

Megfigyelők szerint a tavalyi szingapúri csúcson Kim valamelyest megvezette Trumpot az atommentesítésről szóló ígéretével, valójában az amerikai szankciók feloldását akarta kiédesgetni tőle. Több magas rangú amerikai tisztviselő is arra az álláspontra jutott az utóbbi időben, hogy Phenjannak esze ágában sincs megválni az atomfegyverektől, mert az az egyetlen aduja a nemzetközi közösséggel, így az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásain. A szingapúri találkozón nem esett szó az atomfegyver-mentesítés részleteiről, az ellenőrzés módjáról és a menetrendjéről sem.

Kreml: még nem működik a felek között az egymás felé teendő kis lépések gyakorlata

A Kreml elemezni fogja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, de a jelek szerint még mindig nem működik a felek között az egymás felé teendő kis lépések gyakorlata – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető második, szerdán és csütörtökön Hanoiban megtartott találkozója közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget. Peszkov Trump és a Fehér Ház más magas rangú tisztségviselőinek nyilatkozataira hivatkozva úgy vélekedett, hogy a Washington és Phenjan közötti tárgyalási folyamatnak nincs vége, amit pozitív fejleményként értékelt. Mint mondta, a Kreml várja a további részleteket, egyebek között az észak-koreai fél magyarázatát arról, hogy miért maradt el a megállapodás.

Úgy vélekedett, hogy a feleknek az egymással szembeni túlzott elvárásai jelenthetik a gondok forrását, és még mindig nem működik az apró lépések gyakorlata. Peszkov, aki megkerülte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva milyen segítséget nyújtott Észak-Koreának a találkozó előkészítésében, kijelentette, hogy bár a konkrét időpontról még mindig nem született megállapodás, de továbbra is napirenden van az orosz-észak-koreai csúcstalálkozó megrendezése.

Közölte továbbá, hogy az elnöki hivatal munkatársai nem fognak találkozni a kétoldalú kormányközi bizottság március elejei ülésére Phenjanból Moszkvába érkező küldöttség tagjaival.
A szóvivő szerint a Kreml apparátusának képviselői nem találkoznak majd Delcy Rodríguez venezuelai alelnökkel sem, aki pénteken tárgyal az orosz fővárosban. (Marija Zaharova külügyi szóvivő bejelentette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter fogadja majd a dél-amerikai országból érkező vezetőt.)

Peszkov az orosz-amerikai kapcsolatokra kitérve hangsúlyozta, hogy újabb csapást mérne a kétoldalú viszonyra, ha Washington újabb szankciókat hirdetne meg Moszkvával szemben. Ezt kijelentve arra reagált, hogy az amerikai kongresszus a büntetőintézkedések egy újabb csomagját készíti elő. A szóvivő úgy vélekedett, hogy nem kell komolyan venni azt az amerikai törvényjavaslatot, amely az amerikai hírszerzés feladatául szabná Vlagyimir Putyin orosz elnök jövedelmének feltárását.