A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

150 millió forint befektetés a tisztább levegőért

Február 28-ig jelentkezhetnek a Climate-KIC Akcelerátor Programjába a zöld startupok

A légszennyezés több mint nyolc hónappal csökkenti a várható élettartamot. Európában évente 400 ezer, míg Magyarországon 8-14 ezer ember veszti életét a levegőben terjedő szennyezések miatt.A Climate-KIC inkubációs programja február 28-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldást. Egy, a programban korábban résztvevő startup nemrég 150 millió forint értékű kockázati tőke-befektetést kapott.

A levegőminőség a közegészségügyet veszélyeztető legnagyobb környezeti fenyegetések egyike, amelynek komoly egészségügyi hatása lehet a szervezetre: rövid távon többek között fejfájást és szorongást, szem-orr-és torok irritációt, kardiovaszkuláris- és légzőrendszeri problémákat okozhat.

Az Európai Bizottságadataiszerint évente 400 ezer ember veszti életét Európában a légszennyezés miatt.  A levegőben lévő finom részecskés anyag a becslések szerint az EU-ban több mint nyolc hónappal csökkenti a várható élettartamot. A tagországok közül Magyarországon az egyik legsúlyosabb a légszennyezettség helyzete:a becslések szerint évente 8-14 ezera légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma.Világviszonylatban így Kína után hazánkban tulajdonítható legnagyobb arányban a szennyezett levegőnek a szívbetegségek, agyvérzés, tüdőrák vagy hörghurut miatti elhalálozás.

Az Európa legnagyobb és legsikeresebb greentech inkubáció programját működtető Climate-KICportfóliójában több olyan startup is szerepel, amelyek célja, hogy hozzájáruljanak a levegőtisztasághoz.

Károsanyag-kibocsátás: több millió tonnát spórolhatunk évente

Az Európai Bizottság 2013 végén fogadta el a „tiszta levegő” javaslatcsomagot, amely a légszennyezés csökkentésére irányuló intézkedéseket foglalja magában. Egy2016-os mérésszerint a levegőben terjedő szennyezésekkel összefüggő megbetegedések az összes, a környezeti hatásokkal kapcsolatos betegségek és halálozások kétharmadáért felelősek.

A légszennyezéshez az árumozgatás, a logisztika jelentősen hozzájárul.Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában évente összesen 120 milliárd kilométer az üres átállás, amikor a kamionok rakomány nélkül teszik meg a felrakópontig a távot. Az üres átállás jelentős környezeti terhelést, évente több millió tonna károsanyag-kibocsátást jelent.

A Climate-KIC Akcelerátor Programjának egyik résztvevője a TrucksOnTheMap, amelynek innovációja, hogy egy térképes felületen köti össze a megrendelőket, a fuvarszervezőket és a szállítókat. A startup a Climate-KIC-től 62 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kapott. Akörnyezettudatos vállalkozás tavaly novemberben Európa legnagyobb startup gálájánHelsinkiben, aSlush versenyen ezer startupból az első helyezést kapta.

A Climate-KIC program felkészítésének köszönhetően a startupba nemrég egy magyarországi székhelyű kockázati tőkebefektető látott potenciált: 2017 decemberében megállapodást írtak alá a céggel, amely szerint 500 ezer eurót fektet a TrucksOnTheMap-be. A startup olyan rendszert fejlesztett, amellyel évente harmadával lehet csökkenteni a kamionok „üres átállását”. A megoldással évente több millió tonnával mérsékelhető a károsanyag-kibocsátás.

„Szemléletváltást szeretnénk a még mindig nagyon régimódi fuvarszervezői gyakorlatban. Megfogható eszközzel támogatjuk a fenntarthatóságot. Számításaink szerint a jelentős károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett egy átlagos fuvarszervezői vállalkozás havonta 15-20 ezer eurót is megtakaríthatezzel a megoldással” – magyarázta Domonkos Tamás, a TrucksOnTheMap ügyvezetője.

A Climate-KIC inkubációs programja február 28-ig olyan magyar vállalkozások jelentkezését várja, amelyek a klímaváltozás kihívásaira keresik a megoldást. A 115 ezer euró összdíjazású programban kiválasztott legígéretesebb ötlet 40 ezer euró, vissza nem térítendő támogatást kap.

Aktuális