A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

75 éve adta át Horthy Miklós a békésszentandrási vízlépcsőt

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében kiemelte,

hogy 75 éve helyezték üzembe a békésszentandrási vízlépcsőt. 75 év egy emberöltő, ami nem csak az emberek, de a műszaki létesítményeknek is nagy idő. Ha egy létesítmény 75 év után is problémamentesen működik, akkor az önmagában is ékes bizonyíték arra, hogy az egykori tervezők és mérnökök kiváló munkát végeztek akkoriban. Egy ilyen régi létesítmény arra is bizonyíték, hogy a múlt, a jelen, és a jövő szerves egységet alkot, és a dolgainkat csak ebben az egységben érthetjük meg és kezelhetjük jól igazán. Ahogy azt Széchenyi István megfogalmazta: Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, hogy munkálkodhass a jövőn. Ezt az üzenetet is szeretné a mai rendezvény közvetíteni.

- mondta az igazgató.

Képgaléria - Fotó: Erdős Csaba

Továbbá kiemelte, hogy a békésszentandrási duzzasztómű megépítése a kormány alföldi öntözésfejlesztési programjának lényeges része volt. Hogy mennyire fontos ügy volt, abból is kiderül, hogy az ünnepélyes átadáson részt vett maga Horthy Miklós kormányzó, és Kállai Miklós miniszterelnök és további öt miniszter is. A duzzasztó egyike a kevés megvalósult vízügyi beruházásoknak, ami a két világháború között zajlott Magyarországon. A vízlépcső fő szakértője a később világhírnévre emelkedett Mosonyi Emil volt. Többes célt szolgált, egyrészt a hajózás biztosítását, de szintén fontos ok volt az öntözés. Ezt csak elősegítette, hogy Horthy Miklós személyes álma volt a magyarországi rizstermelés beindítása is, amihez feltétlenül szükséges a folyamatos vízellátottság.

Szarvas város környékén napjainkban is termesztenek rizst. A rendezvény végén ünnepélyes keretek között felavatták a 75 éves jubileum alkalmából készített emléktáblát a létesítmény falán.

Aktuális