A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Medgyesen nem a meggy a király

Ma reggel leszakadt az ég Dél-Békésben. Kilenc órakor érkeztem a kisvárosba a napsütéses Békéscsabáról. Itt meg pocsolyában úszik a dinnyeföld, a fesztiválra jött vásározók alig győzik eltakarítani a vizet a sátrakról, a padokról, az utakról. A hangulat azonban derűs. Nem csoda. A mai a huszonnegyedik ilyen ünnepség Medgyesegyházán. Büszke is erre Nagy Béla polgármester, aki megnyitóbeszédében arról szólt, hogy az övéké volt az első fesztivál a megyében, aztán jöttek a különböző névre hallgató falunapok, a hagyományokat felelevenítő fesztiválok. A medgyesi dinnye ünnepe azonban párját ritkítja, időben megelőzte az azóta országos hírnévre szert tett csabai kolbászfesztivált is.

Képgaléria - Fotó: Seres Sándor 

Itt valóban minden erről a különleges gyümölcsről szól. Amerre megyek, dinnyébe botlom. Kóstolják, ízlelik az emberek, miközben hallgatják a pattogó fúvószenét és gyönyörködnek a mazsorettek üde táncában. A fiatalabb nemzedék elemében van. Kosárba tett dinnyékkel egyensúlyoznak a keskeny deszkán, mások hátra tett kézzel falják, mert tétre megy a játék.

Itt győznie kell valakinek. A dinnyeszobrászok is kitesznek magukért. Mérnöki pontossággal faragják a kerek gyümölcsöt, amelyből értékes műalkotások születnek. De ezeket is megeszi valaki. Nem baj, móka az élet. Bánom, hogy búcsúznom kell a három napig tartó dinnyeünneptől. Akik maradnak bizonyára jól szórakoznak majd a Dolly Plusz élőkoncertjén, holnap pedig a Kárpátia zenekar koncertjén.

Aktuális