A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Elhunyt Cseke László, a Szabad Európa legendás rádiósa

A Szabad Európa Rádió legendás szerkesztő-műsorvezetője november 13-án hunyt el, 90 évet élt. A Münchenben élő Cseke László – valódi nevén Ekecs Géza – volt a rádió egyik legnépszerűbb műsorának, az 1959-ben indult Teenager Partynak a szerkesztője. Ebben hallhatták először a magyar fiatalok a rock- és a beatzene világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a The Beatlest vagy a The Rolling Stonest. Korábban újságíróként dolgozott a Kossuth Népe és a Hazánk munkatársaként. 1949-ben Németországba menekült, majd Párizsban telepedett le, emigráns lapok és folyóiratok szerzője volt.

1951-ben ment Münchenbe, ahol a Szabad Európa Rádió belső munkatársa lett, akkoriban vette fel a Cseke László nevet. A rádiós halálnak híréről Ekecs Zsuzsától, Ekecs Géza lányától értesült a nemzetikonyvtar.blog.hu.

Aktuális