A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Selena Gomez régi újra cserélte barátját

Selena Gomezt és Justin Biebert félreérthetetlen helyzetben fotózták le – hivatalosan is újra egy párt alkotnak! Selena Gomez és The Weeknd 10 hónapnyi járás után szakított egymással. A két zenész között már hónapok óta ment a se veled, se nélküled, végül úgy döntöttek, hogy szakítanak, nem bírják a távkapcsolatot. The Weeknd azóta már ki is követte Selenát és annak barátait, családtagjait az Instán. De Selena sem tétlenkedett! A szakítással szinte majdnem egy időben látták együtt újra Selena Gomezt és Justin Biebert, bár a források szerint csak barátként találkoztak újra.

Elhunyt Cseke László, a Szabad Európa legendás rádiósa

A Szabad Európa Rádió legendás szerkesztő-műsorvezetője november 13-án hunyt el, 90 évet élt. A Münchenben élő Cseke László – valódi nevén Ekecs Géza – volt a rádió egyik legnépszerűbb műsorának, az 1959-ben indult Teenager Partynak a szerkesztője. Ebben hallhatták először a magyar fiatalok a rock- és a beatzene világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a The Beatlest vagy a The Rolling Stonest. Korábban újságíróként dolgozott a Kossuth Népe és a Hazánk munkatársaként. 1949-ben Németországba menekült, majd Párizsban telepedett le, emigráns lapok és folyóiratok szerzője volt.

Gazdafilmek Éjszakája Nagykamaráson - helyi dinnyetermelő filmpremierje!

Három gazdánál, köztük egy nagykamarási dinnyetemelőnél töltött egy hetet idén nyáron Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor. A német alkotó egy tájképet festett a gazdaságról, cserébe pedig arra kérte vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést a gazdálkodás mindennapjaiba. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című projekt keretében készült három új filmet november 16-án (csütörtökön) 17 órától mutatják be a Nagykamarási Művelődési Házban más európai és afrikai gazdák által készített filmekkel együtt.

Visszajáró - Elekre érkezvén, lássátok!

Keresem a Zalka Máté utcát, amelyben atyai nagybátyám, Gyula bácsi lakott a családjával. De nincs már ilyen utca a városban, szegény nagybácsi és a felesége, Mari néni is régen a temető lakói. A második világégés után kerültek Elekre, amikor a svábokat kitelepítették. Kaptak házat, földet, azon gazdálkodtak. Milyen kiszámíthatatlan a és kegyetlen sors! A nyolcvanas évek végén a honvágytól gyötörten, már öregen, betegen visszaköltöztek a szülőföldre, ahol az egyetlen életben levő testvére, az apám lakott. De nem sokáig bírták.

Megnyitották a csodás Veszely Csárdát

Nem hittem el, amikor az idén tavasszal az egyik munkás azt mondta, hogy az immár majdnem két évszázados csárdát még ebben az esztendőben újranyitják. Neki lett igaza. November 3. van, verőfényes őszi nap. Mégsem az elmúlást, hanem az újjászületést ünnepelhetjük. Amint benyitom az ajtót, máris a szemembe ötlik a tábla: "Ha ezek a falak mesélni tudnának..." Tényleg jó lenne, ha tudnánk sok részletet, de érjük be annyival, hogy a híres vendéglátóhely a régi Fehér-Körös partján álló Vesze községről kapta a nevét.

Elhunyt Som Lajos

Hetvenéves korában meghalt Som Lajos, basszusgitáros, a Piramis együttes alapítója, osztották meg barátai Facebook-üzenetben. A hatvanas évek közepén kezdett el zenélni a Record nevű zenekarban. A Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk. Som Lajos a Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő. A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a ’70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.

Visszajáró - Falu a határszélen: Lőkösháza

Be sem érek a faluba, máris meglegyint a múlt szele. Jobbra pillantva meglátom a régi Bánhidy-major temetőjét, dülöngélő sírkövekkel, elmosódott fényképekkel, kettétört keresztekkel. Nincs már meg a major, a szorgos népe is ott porlad a föld alatt. Az egykor virágzó grófi szérű már nem létezik. Eltűnt a csodás kúriájával, kápolnájával együtt. Az út másik oldalán gyalogolok a zöldellő búzatáblák szélén, mígnem rátalálok az dombon terpeszkedő és rozsdásodó erdőre, amely a Bánhidyak kúriáját ölelte át. A lökösházi határt még 1725-ben Edelspacher Zsigmond császári tiszt kapta a szolgálataiért.

Száznál több szárazkolbász

A kolbászfesztiválon a Mokry-sátor a szárazkolbászok zsűrizésének helyszíne, a szakmai zsűri csütörtökön délelőtt már értékelte is a több mint száz benevezett versenymunkát, néhány szál Szlovákiából érkezett. A tatabányai Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke szinte már hazajár a Csabai Kolbászfesztiválra. Az autós egyesület vezetőjeként, az autózás szerelemeseként járja az országot, és így került sok-sok évvel ezelőtt a Csabai Kolbászfesztiválra is. Úgy magával ragadta a rendezvény hangulata, hogy nélküle el sem kezdődhet a fesztivál.

Maraton a Veszei csárdáért - Újra nyit a Tündérkert

Ne tessenek csodálkozni, nem én találtam ki. Gécs Béla helytörténész, a nemrégen megjelent A csabai című kiadványban ír arról, hogy az egykor népszerű békéscsabai Próféta vendéglő tulajdonosa, bizonyos Pataky Ferenc, 1929 tavaszán úgy gondolta, hogy a város közönségének szüksége lenne a nyári tikkasztó forróságban arra, hogy kimehessen a zöldbe. De, ha már egyszer ott van ennie, innia is kell. Rögvest megtalálta a helyet a Veszei-híd melletti vadregényes tájon. Munkához látott és rövid idő alatt az ott lévő épületet átalakította vendéglővé.

Aktuális