A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

450 tüntető, 35 csendőr sérült meg a román tüntetéseken

A román csendőrség szerint a békés tüntetők közé vegyült „jól szervezett" csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján, írja az MTI. 33 embert állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1,2 millió forint) értékben. A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani. A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, miszerint aránytalan és brutális fellépésük vezetett az erőszakhoz. Az erő alkalmazásának jogosságát a katonai ügyészség vizsgálja.

A nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai vonultak a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandálva, Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását követelve pénteken a román kormány épülete elé.

A román média szerint 30-50 ezer ember tüntetett országszerte. A tiltakozók egy csoportja megpróbált betörni kormányzati épületekbe, de a rendőrök visszaszorították őket, könnygázt is bevetettek, írja a BBC. Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták – többnyire vizes-palackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal – a csendőröket, akik a szóvivő szerint csak védekeztek. Bukarest prefektusa 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték a huligánok.

Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba, a szóvivő szerint nem kizárt, hogy „egy életre megbénult". Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani. A csendőrség azt állítja, hogy mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt, ezért „fokozatosan, mérsékelten" alkalmazott erőt, időt hagyva mindenkinek, hogy elhagyja a teret.

Aktuális