A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Tovább pusztít a valaha volt legsúlyosabb görögországi tűzvész

Fotó: Costas Baltas / Reuters

A görög tűzoltóság közleménye szerint legalább 79-en haltak meg eddig az Athén környéki bozóttűz következtében, írja a Reuters. Egyelőre 187-en sérültről, köztük 23 gyerekről lehet tudni, az eltűntek számáról nincs adat. Ezzel már a mostani a valaha volt legsúlyosabb görögországi tűzvész, a 2007-es peloponnészoszi tűznek kevesebb áldozata volt.

A katasztrófát a rendkívüli forróság és szárazság, a nagy szél és feltehetőleg az emberi gondatlanság együttese okozta. Hétfőn három helyen ütött ki tűz Athén környékén. Az első nagyobb tüzet a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték. A lángok terjedését segítette a 38 fokos hőhullám és a száraz idő. A tüzek miatt szükségállapotot hirdettek Attika régióban, Görögország pedig nemzetközi segítséget kért a tűz megfékezéséhez.

Románia két repülőt és húsz katonát küldött segítségül az erdőtüzek sújtotta Görögországnak


Románia két repülőből és húsz katonából álló segítséget küldött szerdán az erdőtüzek által sújtott Görögországnak - jelentette be szerdán Mihai Fifor román védelmi minisztérium. A tárcavezető elmondta, hogy a repülők szerda délelőtt indultak útnak. Az egyik repülőgép C-27 J Spartan típusú, amely erdőtüzek oltására alkalmas, a másik C-130 Hercules típusú, amely logisztikai segítségnyújtásra alkalmas. A két repülőn összesen húsz katona szolgál. Fifor közölte, hogy a román hatóságok készek újabb segítséget nyújtani a görögöknek, amennyiben ilyen jelzést kapnak Athéntól.

Áder János táviratban fejezte ki részvétét a görög erdőtüzek miatt

Áder János államfő táviratban fejezte részvétét Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnöknek az erdőtüzek miatt. Az MTI-hez szerdán eljuttatott táviratban a magyar államfő azt írta: mély megrendüléssel értesült az Attika térségét sújtó természeti katasztrófáról, amely már csaknem száz emberéletet követelt, és hatalmas károkat okozott. Az áldozatok hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezte ki, míg a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt a magyar nép nevében. Áder János ezen felül reményét fejezte ki, hogy a "pusztító tűzvészt követően az érintett területek lakóinak élete minél előbb visszatérhet a normális kerékvágásba" Szerdára 79-re emelkedett a hétfő óta tartó görögországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma, közülük a legfiatalabb egy hat hónapos csecsemő. A mintegy kétszázan megsérültek.

MTI

Aktuális