A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Gyorsabban befejeződő ügyek az új Be. hatályba lépését követően

A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény, vagyis az új Be. 2018. július 01. napján lépett hatályba. Az új eljárási törvény célja nem titkoltan a büntetőeljárások korszerűbbé, időszerűbbé és hatékonyabbá tétele, valamint az eljárásban résztvevő személyek, különösen a sértettek fokozottabb védelme, illetőleg a terhelti jogok erősítése. A büntetőeljárások egyszerűsítését és gyorsítását célzó egyik új rendelkezés, hogy amennyiben a tárgyaláson vagy az előkészítő ülésena vádlott elismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, akkor már ezen az első ülésen, illetőleg tárgyaláson befejeződhet az eljárás minden további bizonyítás nélkül.

Ha nem merül fel kétség a vádlotti beismerés önkéntessége és hitelt érdemlősége tekintetében, a bíróság végzést hoz a vádlott beismerésének elfogadásáról, majd a további bizonyítás mellőzésével a vádlott vallomása és a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján ítéletet hoz az ügyben. A Békés Megyei Főügyészség illetékességi területén működő járásbíróságokonaz új törvény hatályba lépése óta eltelt közel 3 hétben összesen 9 ügyben – a Battonyai Járásbíróságon 2, a Békéscsabai Járásbíróságon 3 és az Orosházi Járásbíróságon 4 ügyben – 10 vádlottat érintően került sor a vádlotti beismerésre tekintettel az új Be szabályai szerinti gyors befejezésre.

Az így befejezett ügyek jellemzően kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények – lopás, okirat-hamisítás, garázdaság, testi sértés, kábítószer birtoklása – miatt indult ügyek voltak, de nyilvánvalóan az új jogintézménynek a nagyobb tárgyi súlyú és általában bonyolultabb, hosszadalmas bizonyítást igénylő ügyekben nagyobb hozadéka lesz majd, hiszen ezen ügyekben az új jogintézmény alkalmazásával még inkább érvényesülhetnek a pergazdaságosság szempontjai , informálta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Aktuális