A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

A Jobbik nem szeretné, hogy a tudományos életbe visszajöjjön a Rákosi-korszak

A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a politika ismét rátenyerel a tudományos életre. Bár idehaza kevés a kutatás-fejlesztésre fordított forrás, a pénzlenyúlás nem lehet megoldás erre a problémára. „A Fidesz célja megfélemlíteni az egész magyar társadalmat közmunkástól átlag dolgozón keresztül egészen a tudósokig” – jelentette ki Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Oktatási Bizottságának alelnöke.

A politikus úgy véli, annak a javaslatnak, mellyel a kormányzat közvetlenül beleszól a tudományos életbe, ez a célja. Ander párhuzamot vont az Orbán-kormány politikája és Bokros Lajos oktatás- és kultúraellenes gondolatai között. Az egykori szocialista pénzügyminiszter a kilencvenes évek közepén azt mondta:

„Burundiban sincsen felsőoktatás, mégis jól elvannak.”

Később a KDNP-s Pálffy István azt mondta:

„Redukálni kell a magyar diplomások és érettségizők számát!”

– emlékeztetett a jobbikos politikus.

Kijelentette, ezek a gondolatok nem illenek abba a XXI. századi koncepcióba, amit a Jobbik oktatáspolitika és tudománypolitika kapcsán magáénak tart. Mint fogalmazott: a Fidesz megszüntette a tanszabadságot, központosított mindent az oktatás területén, most pedig a kutatásra szánt pénzekkel szeretné ezt tenni a kormány.

Aktuális