A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Így nehezítik meg az életét Szarvas Péter polgármesternek, a marakodó Fideszesek Békéscsabán

A békéscsabai városházán 2014 ősze óta kettős hatalom van, s ehhez az immár világhíres viharsarki sportolóknak is jó képet illik vágni. Az utóbbi hetekben több békéscsabai sportoló jól szerepelt világversenyeken: Bohus Richárd a Budapesten megrendezett vizes világbajnokság egyik legnagyobb meglepetésének számító eredmény részese volt, amikor a 4x100-as férfi gyorsúszásban a magyar váltó tagjaként harmadik lett.

A nemrég Londonban befejeződött atlétikai világbajnokságon pedig két magyar érem született: női súlylökésben Márton Anita ezüst-, míg férfi 110 gáton Baji Balázs bronzérmes lett. Mindannyian békéscsabaiak.

Remek sikereik után a város is a köszöntésükre készült – ami igen sajátosra sikeredett. A Békéscsabán mindenki által csak Bohus Ricsiként emlegetett úszó köszöntését Szarvas Péter polgármester szeptember elsején délután 4 órára hirdette meg. E péntek reggelen az összes helyi médiumot reggel 8 órakor arról tájékoztatta a Fidesz, hogy frakciójuk délelőtt 10 órakor külön köszönti az úszót. Vagyis beelőzték a városvezetőt. Aligha lehet csodálkozni, hogy a Fidesz-frakció partizánakciószerű köszöntésére nem ment el Bohus edzője, aki a békéscsabai polgármester testvére, Szarvas János. Ezt követte órákkal később a délutáni előre beharangozott hivatalos köszöntés – immár az úszó trénerével együtt. 

Hasonló történt öt nappal később. Szeptember 6-án a város, élén a polgármesterrel az atlétikai világbajnokságon kiemelkedően szereplő Márton Anita és Baji Balázs ünneplésére készült, ezt az időpontot egy héttel korábban kitűzték már. És ezúttal is a Fidesz tett keresztbe, írja a magyarnarancs.hu. A városházára délre meghirdetett köszöntést megelőzően, délelőtt 10 órára a Csaba Parkba hívta Hanó Miklós alpolgármester és Ferenczi Attila tanácsnok, egyben a helyi atlétikai klub társadalmi megbízatású elnöke a sportolókat. Minden jel szerint számukra az volt a legfontosabb, hogy előbb, s főleg, hogy külön szerepeljenek a kitűnő sportemberekkel. Ez sikerült is. Alighogy véget ért az első fogadás, következett a polgármesterinek számító hivatalos. Megjegyzendő, ide is elment Ferenczi Attila, és köszöntője, némi visszatetszést keltve hosszabb sikeredett a polgármesterénél. Biztos belejött, hiszen immár másodszor méltatott. 

Szép szavakból nem volt hiány. Csabai csodáról, hihetetlen eredményekről, Békéscsaba hírnevének öregbítéséről, hazatérő világklasszisokról, igazi sikerekről szónokoltak itt is, ott is a politikusok. Arról azonban senki sem beszélt, hogy a tényleg szép eredményeknek képtelenek közösen örülni. A békéscsabai önkormányzat sajtója és a Mészáros Lőrinc kezében lévő megyei hírlap (Békés Megyei Hírlap/Beol.hu) részletesen beszámolt mind a négy (!) eseményről – ám egyetlen árva szót sem szóltak arról, hogy a nagy örömködés közben valami nagyon nem stimmelt. A békéscsabaiak és a dobogóra felálló úszó és atléták ennél többet érdemeltek volna. 

Miért történt mindez?

Három évvel ezelőtt a békési megyeszékhelyen Szarvas Péter független jelölt nyerte a polgármester-választást, megelőzve a Fidesz aspiránsát, ahol még Orbán Viktor is kampányolt neki. Ahogy Békés megyében, úgy Békéscsabán is kettészakadt a Fidesz, és elkeseredett hatalmi és kenyérharc folyik közöttük. Az egyik oldalon a hírhedt Simonka György vezette csapat a Békés Megyei Önkormányzat elnökével és az orosházi polgármesterrel, a másikon a korábbi békéscsabai polgármester, most fideszes országgyűlési képviselő, volt polgármester Vantara Gyula, és egyebek között a gyulai polgármester, Görgényi Ernő áll. 

A 2014-es békéscsabai helyhatósági választás a helyi viszonyokat kevésbé ismerő számára meglepetéssel zárult: egy megyeszékhelyen, egy több mint 60 ezres megyei jogú városban a Fidesszel szemben egy független jelölt győzött. Az országos sajtó azt kapta fel, hogy a Jobbik, nem állítva önálló polgármester-jelöltet, Szarvas Pétert támogatta. A független jelölt meglepetésre győzött. Hogyan lehetséges ez? 

A Fidesz „A” csapatával szemben Szarvast a Fidesz „B” csapata támogatta, és mivel itt a „B” csapat is erős, s mivel a jelöltje sokkal felkészültebb, megnyerőbb, kommunikatívabb volt a Fidesz hivatalos jelöltjénél, Hanó Miklósnál, Szarvas Péter nyert. A békéscsabai közgyűlésen természetesen belül fideszes többség van, s a három alpolgármester közül kettőt a Fidesz „A”, tehát a polgármesterrel szemben álló csapat ad. Azóta elkeseredett küzdelem van a „független” polgármester és a mögötte álló egyik, illetve a másik fideszes csoport között. Ennyit a mindenek feletti városfejlesztésről, közérdekről és a politikusi szolgálatról. Egy-egy közgyűlés nyílt színi háborúként vonul be a csabai mindennapokba, de volt már úgy is, hogy a Fidesz „A” csapata tüntető távollétével akadályozta meg a testületi munkát. De ehhez az agyrémhez képest is újdonság volt a fenti történet, amelyben az egymással marakodó kormánypártiak miatt világhírű helyi sportolókat kerültek kellemetlen helyzetbe.

magyarnarancs.hu nyomán

Aktuális