A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Fideszes dübörgő gazdaság: 80 forintot drágul a kenyér, és a hús ára is emelkedik!

Az idén kevesebb gabona termett Európa-szerte, megnőtt a búza ára, ami a sütőipari termékeknél árnövekedést idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől - írta a Népszava hétfőn. A sertéshús előállításának költsége 70 százalékban a takarmány árán múlik, ezért a hús is drágul – mutatott rá a cikkben Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják "lenyelni", kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a jószágokat.

Ez végiggördül a termékláncon és magasabb árakkal találkozhatunk az üzletekben is. Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet - írta a lap. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy kereskedelmi szakemberek szerint az üzletekben nem valószínű, hogy az árak elszabadulnak, mert óriási a verseny az üzletláncok között. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lesz jelentős a drágulás. 

A cikk szerint a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni, ha ősszel sikerül megállapodnia a magasabb lisztárról a sütőiparnak és a malmoknak. Korábban már jeleztük, hogy az előrejelzések szerint hamarosan jelentősen megugrik a kenyér, a liszt és a tejtermékek, és több zöldség, valamint gyümölcs ára is: a sárgabarack fogyasztói ára akár 350-400 forintra is ugorhat, az őszibarack akár 800 forint is lehet, de drágább lesz a zöldborsó is.

Aktuális