A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Brutál módon drágulhatnak az üzemanyagok

Míg május végén az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) úgy döntött, hogy ötven dollárban határozza meg az olaj hordónkénti árát, mostanra úgy tűnik, ez nem tartható és emiatt jelentős emelés várható. Akár 70 dollárra is felmehet a hordónkénti ár. – Az OPEC országok részéről van egy olyan hajlandóság, hogy továbbra is tartanák az olajkitermelés visszafogást. Ez a megállapodás idén év elejétől indult el. A terveik szerint jövő márciusig tartanák. Ha kevesebb olajat termelnek ki akkor nyilván a kínálat is kevesebb lesz. És ez egyértelműen felhajtja a nemzetközi kőolajárakat – magyarázza Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. 

Hozzátette: a szakemberek arra számítottak, hogy az elektromos autók nagyobb és gyorsabb arányban terjednek el, mint ahogy azt a realitás mutatja. Az előrejelzések szerint 2040-re még mindig csak az autós forgalom tíz-tizenöt százalékát adják majd ki ezek a járművek. Tehát továbbra is nagy szükség lesz a kőolajra, igazából nem lehetne csökkenteni a kitermelést. Az elmúlt két hétben egyébként az üzemanyagok ára átlagosan 18 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Aktuális