A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

Egyik folyó vízállása sem éri el a készültségi szintet Békés megyében

Az elmúlt 24 órában jellemzően 1-8 mm csapadék hullott a vízgyűjtőben, zömében hó formájában. A legnagyobb mennyiséget Gyulán az Itce-éri állomás jelentette. Biharfüreden a hóvastagság 57 cm, 5 cm-t növekedett tegnaphoz képest. A Körösökön román oldalon mindenütt apadó, illetve stagnáló tendencia érvényes. I fok feletti készültségi szint egyedül a Berettyón van, Szalárdnál ma reggel 9 cm-rel haladta meg a vízállás az I. fokú szintet (I. fok 510 cm). Magyar területen a Fehér-, a Fekete- és a Kettős-Körös egyaránt apadó tendenciájú.

Egyik folyó vízállása sem éri el a készültségi szintet. A Sebes-Körösön- román oldalon - tegnap reggel befejeződött a tározók vízeresztése, Körösszakálnál a vízállás a délutáni órákra -50 cm-es tartományba süllyedt, ma reggel -71 cm volt. Ennek hatására Körösladánynál a vízállás tegnap délután 458 cm-en tetőzött, majd gyors apadásba kezdett. Ma reggelre 442 cm, még I. fok felett van 42 cm-rel. A Berettyó magyar területen teljes hosszában apad.

Szeghalomnál hasonlóan alakult a helyzet, mint Körösladánynál. A román oldali vízeresztés megszűnte után tegnap délutántól kezdve felgyorsult az apadás, ma reggelre 369 cm-es vízállást jelentett az állomás. Ez az érték még 69 cm-rel haladja meg az I. fok szintjét. A Hármas-Körös Gyománál tegnap este 21 óra óta tetőzik 575 cm-en, 25 cm-rel I. fokú szint felett. Szarvasnál nagyon gyengén árad, tetőzés közeli állapotban van, ma reggel 629 cm volt a vízállás, mely 29 cm-rel haladja meg az I. fokú szintet.

Árvízvédelem

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén I. fokú készültség van érvényben a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszán. A Hármas-Körösön a vízszint nagyon kis mértékben haladja meg az I. fokú készültségi szintet, további áradás nem várható, ezért nem rendeltünk el készültséget a folyó ezen szakaszán. A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 68 km hosszan tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben résztvevők száma 30 fő volt.

Várható helyzet

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező 3-4 napban csapadék a vízgyűjtőben nem várható. A mai naptól kezdve a hőmérsékleti maximumok fokozatosan emelkedni fognak, így a folyók felső szakaszain napközben megindul a hóolvadás. Az éjszakai órákban ez a folyamat lelassul, így kisebb árhullámok sorozatos kialakulása valószínű, amelyek magyar területre érve ellapulnak, legfeljebb az apadási ütem lassulását okozhatják. A Sebes-Körös vízállása Körösladánynál várhatóan holnapig készültségi szint felett marad. A Berettyó fokozatból való kilépése Szeghalomnál holnap még nem valószínű, az legkorábban hétfő hajnalban várható. A Hármas-Körös Gyománál ma napközben megkezdi az apadást, holnap reggelig még készültségi szint fölötti vízállások valószínűek. Szarvasnál a tetőzés ma nappal megkezdődik, holnap reggelre itt is apadó tendencia lesz, de a vízállás holnap még készültségi szint fölött marad. A Tisza Csongrádnál ma reggel 574 cm (+12 cm, I. fok 650 cm), gyengén áradó.

Belvízvédelem

Jelenleg igazgatóságunk mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség:
a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.07. sz. Fehér-Fekete-Körös közi és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:
a 12.02. Szeghalmi, a 12.03. Gyomai,a 12.05. Kettős-Körös jobb parti, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

III. fokú a belvízvédelmi készültség:
a 12.01. Réhelyi belvízvédelmi szakaszon. Az elöntött terület nagysága 13 785 ha (ebből vetés: 5 000, szántó: 3555, rét-legelő: 3615, egyéb: 1 615). Az elmúlt napon 202 fő vett részt a belvízvédekezésben.

Az őrjárások területén, az őrszolgálat nyomon követi az elöntött területek nagyságát, kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek biztosítják a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, provizóriumok telepítését. A Mérgesi tározó területén (Köröstarcsa) került sor provizórium telepítésére. Ezen a helyszínen nincsenek állandóan szivattyúk, ezért van szükség provizóriumok (mobil szivattyúk, csővezetékekkel) telepítésére.

Jelenleg összesen 60 szivattyútelep(ebből 39 folyamatos üzemben)és 3 provizórium üzemel igazgatóságunk területén.A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 6 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. 2018. március 23-án az átemelt víz mennyisége 4 491 ezer m3 volt. A periódus kezdetet óta (2018. 03. 05.) összesen 56 149 ezer m3 vizet emeltünk át.

A készültséggel érintett területen 5 db üzemelő belvíztározóban összesen 3 290 ezer m3 belvizet tartunk vissza. Füzesgyarmat Önkormányzata II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el közigazgatási területén, tájékoztatta portálunkat Kaczkó Zita a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság PR munkatársa.

Aktuális