A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ön az „Elfogadom” gombra kattintással, beleegyezik az ilyen adatfájlok fogadásába és elfogadja az adat és süti-kezelésre vonatkozó irányelveket.

Elfogadom

A „BikeSafe” rendszert népszerűsítették Békéscsabán

Három napon át regisztrálták a kerékpárokat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai és a Békéscsabai Rendőrkapitányság rendőrei Békéscsabán, a Csaba Metál ZRt. üzemében. A cégnél dolgozók között vannak, akik naponta kerékpárral járnak ki a Békéscsaba külterületén lévő gyárba.

A részvénytársaság vezetése fontosnak tartja munkatársaik biztonságát és a kerékpárlopások megelőzését. Ezért is adtak lehetőséget arra, hogy 2017. október 10-e és 12-e között a rendőrség a polgárőrség közreműködésével bemutassa náluk a „BikeSafe” programot. A szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartás, amelyben a kerékpár és a tulajdonos adatai is rögzíthetőek, elérhetőek. Ha a biciklit ellopják, a regisztrált adatok alapján elektronikusan feljelentést lehet tenni, ami bekerül a rendőrség körözési adatbázisába. Amennyiben a rendőrség a kerékpárt megtalálja, a rendszerbe feltöltött adatok alapján értesíteni tudja a tulajdonost.

Az adatbázist működtető alapítvány figyelemmel kíséri az internetes hirdető oldalakat is. Amennyiben olyan kerékpárt kínálnak eladásra, amely valószínűleg lopott, értesítik a rendőrséget. A www.bikesafe.hu oldalon egy regisztrációt követően bárki rögzítheti a rendszerben saját adatait, kerékpárja azonosítóit és a biciklijéről készült fényképeket. A rendszer működéséről a városi rendőrkapitányságok bűnmegelőzési előadóitól lehet információt kérni, ahol telefonos időpont egyeztetést követően a kerékpárosok segítséget is kaphatnak a regisztrációhoz.

A Csaba Metálnál három nap alatt 47 dolgozó regisztráltatta a kerékpárját. A rendőrök felhívták a figyelmüket arra is, hogy az őszi, téli időszakban, amikor a nappalok rövidebbek nagyobb gondot kell fordítani a láthatóságra. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a kerékpárokon működnek-e a világítások, megvannak-e a prizmák és külterületen a kerékpárosoknak láthatósági mellényt kell viselniük.

police.hu

Aktuális