Jobbik: A kormányhivatalok brutális létszámhiányát csak európai bérekkel lehetne orvosolni

A Jobbik Magyarországért Mozgalom már a köztisztviselők napján is bérrendezést és 21. századi európai munkafeltételeket követelt a magyar köztisztviselőknek. A helyzet azóta jottányit sem javult. Továbbra is arról hallani, hogy vidéki kormányhivatali dolgozókat rendelnek fel munkavégzésre Budapestre egyik napról a másikra, akkora a munkaerőhiány a fővárosi kormányhivatalokban. Emiatt a vidéki köztisztviselők körében nagy a felháborodás.

Az egyre súlyosbodó létszámhiányt a kormányhivatalok tagadják, a kormánypárti propagandasajtó nem számol be a problémákról. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint országos szinten több mint 4000 dolgozó hiányzik a járási és megyei kormányhivatalokból.
Március 1-jétől a minisztériumok és háttérintézményeik dolgozói mellett a kormányhivatalok köztisztviselőit is a megemelt munkaidővel és munkaterhekkel, de az alapszabadságok csökkenésével járó kormányzati szolgálati jogviszonyba sorolták át. Az MKKSZ szerint 2500-an idén márciusban mondtak fel, mert nem vállalták az új törvénnyel járó feltételeket, és további több százan, akik azóta, az extrém leterheltség miatt hagyták el a munkahelyüket.


A kormány március 13-án azt ígérte a szakszervezeteknek, hogy kidolgoz egy bérfelzárkóztatási programot és megteremti a jogalapját a szociális ágazatban dolgozók kollektív szerződésének. A kormány nevében tárgyalók az ígéretek teljesítéséhez határidőket is szabtak: április 30-át és június 30-át. Mivel azonban sem az ígéreteket, sem a határidőket nem tartották be, a szakszervezetek úgy döntöttek: megtartják a márciusban felfüggesztett sztrájkot.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja az október 10-re tervezett munkabeszüntetésüket, harcukat a 21. századi, európai bérekért és munkakörülményekért

– írja portálunkhoz eljuttatott közleményében Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik frakcióigazgatója

Close