Elindult a hajtóvadászat Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő ellen!

Ahogy az várható volt, az Országgyűlés kiadta Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőt, így megkezdődhet ellene a bírósági eljárás.

Az ellenzéki politikussal szemben a kormánypártok, és kapcsolat szervei azután kezdtek hajtóvadászatot, miután írásban kérdezte a honvédelmi tárcát arról, hogy Orbán Viktor egyik lánya, Flóra utazott-e egy honvédelmi repülőgépen.


Ez odáig jutott, hogy pénteken, az önkormányzati választások előtti utolsó parlamenti ülésen már a mentelmi jogát is megvonták – és a kormánysajtó már arról cikkezett, hogy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán három évet is kaphat a politikus.

Jellemző, hogy Farkas Flórián sérthetetlenségét továbbra is őrzi a fideszes többség, egyedül csak Simonka György mentelmi jogát függesztették fel a kormányoldalon, de az ő korrupciós tevékenységét már igen nehéz védeni.

Egyébként mind Magyar György, mind Schiffer András úgy nyilatkozott, hogy a Demeter Márta elleni vád nem áll meg.

Az LMP frakcióvezető-helyettesének mentelmi jogát 131 képviselő szavazta meg

(jellemző, hogy a nyilvánvaló politikai leszámolásra, illetve az ellenzéki képviselők jogosítványainak csorbítására irányuló kísérletre a kormánypártokon kívül csak a Mi Hazánk képviselői – Apáti István kivételével – mondtak igent),
és 52-en nyomtak nemet.

Már délelőtt tudható volt

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága még a délelőtt folyamán javasolta a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke a pénteki zárt ülés után újságíróknak elmondta: a testület azt a gyakorlatát követte, hogy közvád esetén nem gördítenek akadályt az igazságszolgáltatás működése elé. Felidézte, a legfőbb ügyész fordult az Országgyűléshez, miszerint alapos a gyanú, hogy Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, és ezáltal megvalósíthatta a hivatali visszaélés bűntettét. Többségi döntéssel javasolják a mentelmi jog felfüggesztését.

Demeter Márta azt mondta:

ha eljárás lesz az ügyéből, akkor bíróság előtt kész megvédeni az igazát. Szerinte az egész ügynek, “felségsértési pernek” az a lényege, hogy megfélemlítsék az ellenzéki képviselőket, hogy azok ne merjenek kérdezni, ne merjék kontrollálni a kormányzat működését. Elmondása szerint a munkáját végezte, amikor törvényes keretek között kérdést tett fel, és jogi és tartalmi szempontból is alaptalanul vádolják.

Arra a felvetésre, nem érzi-e, hogy hibázott, úgy reagált:

ezekre a kérdésekre számtalanszor válaszolt az elmúlt hónapokban.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője hozzátette: az üggyel összefüggésben konzultált az ellenzéki frakcióvezetőkkel, és valamennyi képviselőcsoport azon az állásponton van, hogy ez egy politikai leszámolási kísérlet, aminek a célja az ellenzéki képviselők megfélemlítése.

Close