Toroczkai és a Mi Hazánk, visszahozta a gyűlöletet a politikába

Többszöri nekifutásra végül egy nem vonulós, hanem egy helyben állós demonstrációt harcoltak ki a rendőrségnél Törökszentmiklósra, hogy a cigánybűnözést hangoztatva felidézhessék a régi, klasszikus jobbikos-gárdás tüntetéseket Toroczkai Lászlóék, írja az index.hu.

A Mi Hazánk azért hirdetett vonulást Törökszentmiklósra, mert elterjedt egy videó az interneten, amin az látszik, hogy egy 22 éves férfi megver két másik embert a törökszentmiklósi dohányboltban. Feltételezhetően drog hatása alatt állt a férfi, akit pár óra alatt elfogtak, és kiderült róla, hogy korábban is bántalmazott embereket.

Toroczkai László aztán cigányterrort emlegetve vonulást hirdetett, amit elsőre betiltott a rendőrség, azzal az indoklással, hogy joggal feltételezhető róla, hogy félelemkeltésre, a közösség egyes tagjai elleni erőszakra történő burkolt felhívás. Végül addig módosították a beadványukat, hogy egy statikus demonstrációra már rábólintott a rendőrség.

Miután a törökszentmiklósi rendőrkapitányság eljárást indított ellene gyülekezési joggal való visszaélés miatt, Toroczkai múlt pénteken önként lemondott mentelmi jogáról , amely az európai parlamenti (EP) választási kampányban listavezetőként megillette.

Tiltakoznak a Mi Hazánk vonulása miatt

Az elmúlt pár napban már több mint ötezren írták alá az a Hang kormánynak címzett nyílt levelét, amely azt kéri Orbán Viktortól és minisztereitől: akadályozzák meg, hogy félkatonai szervezetek masírozhassanak magyarországi településeken.

A szélsőjobbos masírozások megfélemlítik, veszélyeztetik az ártatlan lakosságot, köztük gyermekes családokat. A korábban Magyar Gárda néven ismert félkatonai szervezetet már jogerősen betiltották. Szeretnénk, ha minden hasonló próbálkozást csírájában fojtanának el a hatóságok. Úgy gondoljuk, hogy mivel a keresztény kultúrában és a magyar jogrendben nem létezik a kollektív bűnösség elve, így természetesen nem létezik “cigánybűnözés” és “cigányterror” sem. Egyéni bűncselekményekről lehet csak szó, amelyekért nem szabad kollektíven megbélyegezni honfitársaink százezreit

– szólt a levél, amelyhez másfél tucatnyi szervezet, köztük a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat csatlakozott.

A szervezet emlékeztettek arra, Magyarországon a jellemzően szegény romák lakta területeken való “vonulás” nagyon rossz emlékeket idéz, hiszen tíz évvel ezelőtt éppen ilyen erődemonstrációk készítették elő a terepet a romákkal szembeni sorozatgyilkosságnak. Most újra ártatlan embereket, köztük gyerekeket fenyegetnek szélsőségesek pusztán származásuk miatt, fogalmaztak.

Az este hétre meghirdetett Mi Hazánk Mozgalom-demonstrációra mások is a településre vonultak, szinte a komplett ellenzék, illetve romaszervezetek is. A Jobbik hivatalosan nem volt ott, de a polgármestert jobbikos támogatással választották meg, így kicsit ez a párt is képviseltette magát Törökszentmiklóson.

Toroczkaiék a néppártosodó Jobbikból váltak ki, keddi tüntetésük helyszínétől kb. 100 méterre a Momentum hirdetett rendezvényt, ahol a momentumos Donáth Anna, illetve a jelenleg független Szél Bernadett mondtak beszédet.

Ellentüntetők voltak

Donáth szerint a kormány nevetve hátradől, miközben ezt az uszítást kell végignéznie mindenkinek. Plakátról plakátra, propagandahírről propagandahírre gerjesztik a feszültséget, majd azt látjuk, hogy egy ilyen Fidesz-fiókpárt akar itt masírozni. Szél Bernadett szerint ez egy olyan pillanat volt, amikor nem lehet hallgatni, és elfogadhatatlan embertársaink bármilyen megkülönböztetése bőrszín vagy származás alapján.

Toroczkaiék helyszínétől kb. 100 méterre a Momentum hirdetett rendezvényt Törökszentmiklóson 2019. május 21-én (Fotó: Huszti István / Index)

Amikor ez véget ért, akkor az a száz ember átvonult 50 méterrel arrébb, ahol pedig a Szolidaritásnak volt kisebb rendezvénye néhány emberrel. A Szolidaritás sajtótájékoztatóján Székely Sándor független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy ezt a szélsőjobboldali pártot, a Mi Hazánkot a kormány gründolta, és most is épp, így az EP-kampány közepén elterelik a figyelmet arról, hogy működésképtelen az ország.

Cigányterroroztak

És innen 20 méterre, a főút túloldalán tartották Toroczkaiék héttől a demonstrációjukat. A színpadon felszólalt a MIÉP elnöke is, aki Tiszaeszlár polgármestere. Végül Toroczkai főfellépőként elmondta, ma Magyarországon a legbátrabb emberek az a kb 3-400 ember, aki itt megjelent. És elismételte, amit korábban is: a “cigányterrortól” fogják megvédeni a becsületes magyar embereket. Törökszentmiklóson pedig azért jelentek meg, mert itt az állam nem tette a dolgát.

Közben néhány ellentüntető bevonult a térre, ahol Toroczkaiék demonstrációja zajlott, ahol néhányan a holokauszt áldozataivá vált romákról kinyomtatott nagyobb fényképet mutattak fel. Volt némi szóváltás, és tülekedés, de a rendőrök végül kivezették az ellendemonstrálókat, és sorfalat álltak a tér szélén.

Az elmúlt napokban a roma szervezetek között volt némi vita, hogy menjenek-e Törökszentmiklósra tüntetni, demonstrálni, ám végül úgy döntöttek nem mennek. Persze így is volt néhány szervezet, és jöttek romák más városokból is. Ők tartottak egy kisebb megemlékezést a romagyilkosságok áldozatairól a város szélén, ott, ahol többségében romák laknak.

Az este végén, amikor a rendezvény már véget ért a főtéren, a város szélén a romák között még volt egy kis hangoskodás, várták is, hogy mégis arra menetelnek Toroczkaiék, de végül nem jöttek. Egy darabig itt rendőrségi zárás is volt az úton, amit hamar feloldottak.

A helyszínen több ellenzéki politikus és országgyűlési vagy önkormányzati képviselő is ott volt. A teljesség igénye nélkül: Baranyi Krisztina, Szabó Szabolcs,Kunhalmi Ágnes, Kórozs Lajos, Szél Bernadett, Cseh Katalin, Fekete Győr András stb.

index.hu

Close