Előkészítő ülésen hozott ítéletek Békés megyében

Tájékoztató a Békés megyei ügyészi szervek 19. Heti (2019. Május 06-12.) Tevékenységéről

1.

A Gyulai Járásbíróság 2019. május 07-én a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján csődbűncselekmény bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 1 év 2 hónap időtartamú – végrehajtásában 1 év 4 hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki egy 60 éves méhkeréki férfivel szemben, míg társát, egy 46 éves békéscsabai nőt, bűnpártolás vétsége és bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 180.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte.

A tényállás szerint a férfi egy méhkeréki székhelyű kft. ügyvezetője volt, aki a cég felszámolását megelőző időszakban 60 millió forint pénzeszközt vont ki a cég pénztárából és további 8 millió forint értékű tárgyi eszközt értékesített saját maga és másik cége számára azért, hogy azokat a felszámolás alól elvonja, ezáltal a társasággal szemben bejelentett hitelezői igények kielégítését teljes mértékben meghiúsította. Társa volt a cég könyvelője, aki a pénzeszközök jogellenes kivonásának elleplezéséhez nyújtott segítséget.

2.

A Békési Járási Ügyészség vádirata alapján 2 rendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt 400.000.-Ft pénzbüntetésre ítélt a Békési Járásbíróság egy 47 éves békéscsabai férfit 2019. május 07-én.

A tényállás szerint a férfi 2018 elején Ausztriában vásárolt egy személygépkocsit, amit Magyarországon nem helyezett forgalomba, ehelyett 2018. március közepén Békésen lopott rá 1 db rendszámtáblát, majd ezt követően 2 db rendszámtáblát szerzett meg ismeretlen körülmények között, amelyek közül az egyiknek a betűkarakterei, míg másiknak a számkarakterei feleltek meg a korábban lopott rendszámtáblának. A férfi a két rendszámtáblát elvágta, a korábban lopott rendszámnak megfelelő karaktereket tartalmazó feleket ragasztószalaggal összeragasztotta, majd azt a gépkocsira szerelte, amellyel Békéscsabán és Békésen közlekedett.


3.

A Szeghalmi Járási Ügyészség vádirata alapján folytatólagosan, társtettesként elkövetett orgazdaság bűntette miatt 1 év 6 hónap időtartamú – végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélt 2019. május 07-én a Szeghalmi Járásbíróság egy 36 éves szeghalmi férfit, míg élettársával, egy 23 éves nővel szemben ugyanezen bűncselekmény miatt 225.000.-Ft pénzbüntetést szabott ki.

A tényállás szerint a férfi és a nő a vádbeli időben rendszeres jövedelemre tettek szert azáltal, hogy jövedéki adózás alól elvont dohánytermékeket megszereztek, majd azokat külföldön, személyes szállítás vagy csomagküldés útján értékesítették. A pár 2017. április 20-án a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről Londonba kívánt utazni úgy, hogy két bőröndjükben összesen 1.024 doboz magyar adójegy nélküli, ukrán zárjeggyel ellátott cigaretta volt. Az eljárás során a férfi lakásában további 10 kg tömegű jövedéki adózás alól elvont, finomra vágott dohányterméket, valamint a csomagolásához szükséges eszközöket, tasakokat, előre gyártott levonócímkéket találtak.

4.

A Szeghalmi Járásbíróság 2019. május 09-én a Gyulai Járási Ügyészség vádirata alapján közúti veszélyeztetés bűntette miatt 150.000.-Ft pénzbüntetést szabott ki egy 39 éves vésztői nővel szemben.

A tényállás szerint a nő 2018. június 19-én, dél körül az általa vezetett személygépkocsival egy szeghalmi szórakozóhely előtt, az úttesten veszekedő, dulakodó emberek közé hajtott. Az úttesten 5 személy tartózkodott, akik az ütközés következtésben ugyan nem estek el, de 8 napon belül gyógyuló felületi sérüléseket szenvedtek; a nő cselekményével a sértettek testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Dr. Havrán Ákos főügyészhelyettes

Close