Közösségi oldalak

Hírek

Közgyűlést értékelt az MSZP Békéscsabán

 

A novemberi közgyűlés 33 napirendi pontot tárgyalt, ami után közmeghallgatást is tartottak. Néhány témában volt a testület között nézeteltérés, azonban a legtöbb kérdésben egyhangú döntés született.

A gazdasági beszámolók és pénzügyi témákkal kapcsolatban többen is optimistán nyilatkoztaka költségvetés teljesítéséről és a helyi adóbevételek alakulásáról, ami megfelel a valóságnak. Ugyanakkor, véleményünk szerint a túlzott optimizmusra nincs okunk akkorsem, ha a tegnapi vitát hallgatva többen azt hangoztatták, hogy városunkban jól működik a gazdaság, a költségvetés egyensúlyban van és rengeteg fiatal települ haza. Ehhez képest Békéscsaba lakossága folyamatosan csökken és a főiskola hallgatóinak száma sem büszkélkedhet kimagasló adatokkal. Kiemeltük azt is, hogy a szociális ellátásban részesültek száma pedig nem azért csökken, mert megoldódtak volna a problémáik, hanem pusztán azért, mert a mindenkori minimál nyugdíjhoz kötött támogatási rendszerből adódóan, aki kicsit is magasabb összeget kap, mint 51 ezer forintmár elesik a támogatás alól.

A helyi adóbevételi többlet felosztását is támogatta a Közgyűlés. Korábban is elmondtuk, hogy mennyire fontosnak tarjuk a kommunális fejlesztéseket a város életében. Ez akár egy végtelenített alapból is állhatna, mert hiába zajlanak folyamatosan a fejlesztések mindig vannak olyan lakossági igények melyek járda, pad vagy éppen játszótér felújításokat szolgálnak.

A Városgazdálkodási Kft-nek is szerepe van ebben a rendszerben. Több képviselő is jelezte, hogy szerencsés megoldásnak tartanák, ha a Városgazdálkodási Kft. kevesebb feladatot adna ki a vállalkozóknak és a kisebb karbantartási munkákat saját magavégezné el, ami jelentős megtakarításokhoz vezetne. Jó megoldásnak tűnik minél több feladatot saját kivitelezésből megvalósítani nem pedig különböző alvállalkozók segítségével.

A csapadékelvezetés városunkban olyan probléma, mely hangsúlyosabb szerepet érdemel a közeljövőben. Ezzel kapcsolatban jelenleg 100-as nagyságrendben van bent igény a Városüzemeltetési osztályon. Ehhez pedig Fülöp Csaba képviselő kérte, hogy a keletkezett adóbevételi többletet a városi kommunális keret felosztásánál és a jövő évi költségvetés tervezésénél is vegyék figyelembe.