Ellenzéki pártok: Orbán veszített, Európa nem tolerálja a hazug politikáját


Sorra reagálnak a magyar ellenzéki pártok vezetői arra, hogy az Európai Néppárt megszavazta a javaslatot, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait az európai pártszövetségben. A Jobbik elnöke egy viccel reagált, az MSZP elnöke szerint Orbán nem képes már megvédeni a magyar érdekeket.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke: “Ezúttal visszaüzentek Orbán Viktornak, mégpedig azt, hogy Európa nem tolerálja tovább a hazug, korrupt, kétkulacsos politikáját. Persze majd itthon lekommunikálja az állami propagandagépezet, hogy nem is úgy volt az, de mégis kísértetiesen hasonlít a helyzet egy viccre:

Egy ember a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:
– Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal!
– Egy? Mindenki szembe jön velem!”

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azt írta a Facebookon: “A Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, Magyarország viszont nem veszítheti el! Mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes.”

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke: “Ajtót mutatatott az Európai Néppárt a Fidesznek!”

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke: “Orbán ma veszített, de ha nem vagyunk résen, Magyarország is veszíthet. (…) Orbán Viktor és a Fidesz a felfüggesztés ideje alatt gyakorlatilag küszöbön kívülre kerül pártcsaládjában. Kimondhajtuk, hogy amíg ő a magyar kormányfő, Magyarországnak egyre rosszabb lesz az érdekérvényesítő képessége az Európai Unióban. Az EU-s választásokat követően Orbán Viktor miatt elzárhatják az EU-s pénzcsapokat, ami nélkül nincs magyar gazdasági növekedés: válsághelyzet elé nézünk.”

A Magyar Liberális Párt “sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Néppárt megfutamodott, és nem zárta ki a Fidesz a pártcsaládból. (…) A Liberálisok remélik, hogy a vizsgálat után a néppárt végleg szakít a Fidesszel, és oda szorítja Orbán Viktort, ahová való: Európa politikai szemétdombjára. Máskülönben a Fidesz elnöke tovább folytatja Európa-ellenes ámokfutását a legnagyobb európai pártcsaládon belül, amely kifelé vezetné Magyarországot az Európai Unióból.”