Ha nem jön a gyerek, lesz helyette kamat, hitelbírálati díj és járulékos költség

Megvan a kockázata a kormány által meghirdetett fiatalok életkezdési támogatását célzó programnak. Az Orbán Viktor által bejelentett hét pontot Novák Katalin szakállamtitkár azóta már elkezdte részleteiben is bemutatni a különböző fórumokon, írja az Alfahír.

Legutóbb az ATV vendége volt a politikus, és ott már azért az esetleges kockázatok is szóba kerültek.

Azt ugye tudjuk, hogy a programba 2019. július 1-jétől három éven keresztül lehet majd belépni azoknak a nőknek, akik már házasok, 18-40 éves közöttiek, és legalább 3 éves munkaviszonnyal rendelkeznek. Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel, akkor a hitelt is felveheti.


Normál esetben, ha jön a három baba, akkor a gyermekek születésekor gyermekenként 3 évre felfüggesztik a törlesztési kötelezettséget, a második születendő gyermek esetében a fennálló tőketartozás 30 százalékát, a harmadiknál pedig az egészét elengedik.

Így lesz a hitelből támogatás.

Ugyanakkor Novák Katalin már utalt arra is, hogy a pénzfelvétel előtt mindenkire vár egy banki hitelbírálat, nem jár mindenkinek alanyi jogon a tízmillió.

Viszont, ha valamilyen oknál fogva mégsem sikerül a babaszámot hozni, akkor hitelt már kamatostul, hitelbírálati díjjal és egyéb járulékos költségekkel kell majd visszafizetni. És ennek akár lehet egy válás, egészségügyi probléma, vagy haláleset is az oka.

Még két érdekesség. Novák Katalin elmondta, hogy a programba való részvételhez nem kötelező Magyarországon megszülni a gyermekeket, illetve azért nem tervez a kormányzat a bérlakás-programot, mert a magyarok döntő többsége saját ingatlant akar magának.

Sarkadi-Illyés Csaba – Alfahír

Close