Ismét beszari volt Orbán! – Aki komoly kérdést rakott volna fel neki, azt nem engedték be!

Orbán Viktor a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én MTI fotó Koszticsák Szilárd

Mint ismert, Orbán a nyáron azt ígérte, hogy egy év végi sajtótájékoztatón válaszol a tőle általában hermetikusan elzárt újságírók kérdéseire. Persze ez (is) hazugság volt, hiszen decemberben nem volt sajtótájékoztató. A kínos megfutamodás alól a kommunikációs stáb úgy tűnik, most úgy igyekszik kibújni, hogy Orbán tartja a mai Kormányinfót. És ez azért remek, mert a fluffermédia ülepizgatásán túl kívül aligha számíthat normális, komoly kérdésekre.


Már a felkészülésre sem hagytak túl sok időt, kedden derült ki, hogy Orbán egyáltalán mikrofon elé áll. Azóta viszont világossá vált az is, hogy médiumnak tekinthető sajtóorgánumok tulajdonképpen nem is kérdezhetnek tőle. És miután 2006 óta nem állt ki miniszterelnök-jelölti vitára, jó ideje pedig testőrök védik az újságírói kérdésektől, ez igazából nem is meglepő hír.

A Klubrádió, az Alfahír, a Magyar Hang, az Azonnali és a Mérce sem kérdezhetett Orbántól.

Az Azonnali és az Alfahír például az alábbi választ kapta:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy akkreditációját a nagyarányú médiaérdeklődésre való tekintettel sajnos nem tudjuk elfogadni.

A kormányközeli média, ahogy várható volt, jobbára olyan témákat hozott elő, amelyek lehetőséget kínáltak Orbánnak, hogy a migrációt határozottan elutasítsa vagy az ellenzéket szidalmazza. Orbán ezzel elérte (nyilván ez is volt az alapvető célja), hogy az EP-választás előtt pár hónappal – a teljes magyar nyilvánosság előtt – ismét a bevándorlást, a sorosozást és a brüsszelezést tegye a kampány fő témájává. Az utóbbi hetekben ugyanis a magyar belpolitikai agenda elsősorban a 400 túlóráról és az ellenzéki akciókról szólt.

A nem kormánypárti, független magyar média vagy a külföldi újságírók kérdései alól Orbán előre begyakoroltnak tűnő panelmondatokkal bújt ki.

A Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc meggazdagodását érintő kérdéseket azzal rázta le magáról, hogy „üzleti ügyekkel ” nem foglalkozik. Az ellenzéki tüntetők követeléseire azzal válaszolt, hogy még nem is látták gyakorlatban a túlóratörvényt, „nem kóstolták meg a pudingot”. Kiderült ugyanakkor ezekből a válaszokból is, hogy az ellenzék által rabszolgatörvénynek nevezett javaslatot „jó törvénynek” tartja, változtatni sem tervez rajta. A korrupció helyzetében pedig nem lát rendszerszintű problémát a miniszterelnök.

A Jobbik közleménye:

Orbán ismét Soros mögé bújt a nép elől

Orbán Viktor egész évben egyszer áll ki a sajtó ki nem tiltott része elé, ezért azt gondolja, hogy az egész éves hazudozást be kell pótolnia. A demokrácia fontosságáról beszélt az, aki épp most darálta be a demokrácia utolsó bástyáját, a független igazságszolgáltatást. A migrációellenesség fontosságáról beszélt az, aki az Európai Parlament tiltakozása ellenére jogerősen elítélt macedón migránst bújtat, aki több tízezer bevándorlót szabadított hazánkra és Európára, nem keveset közülük jó pénzért. A kereszténység fontosságáról beszélt az, aki hazug módon letagadja a korrupciót, azokat a magyarokat pedig, akik tisztességesen, munkából akarnak megélni, gyűlölködve sorosbérencezi. Orbán Viktor a lopással, hazudozással, rabszolgatörvénnyel felbőszítette a magyarokat, most pedig bebújt mentora, Soros György és a migránsok háta mögé.

A kormányfő egyre gyávább. A nemzet egyre bátrabb. A Gruevszki-ügy után pedig már azt is tudjuk, miért utazhatott Orbán Brazíliába.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője

Close