Ha a képviselő cégének a nevén van valami, azt nem kell feltüntetni – így trükköznek a vagyonnyilatkozatokkal

A két “feledékeny” Fideszes Bánki Erik (b) és Kósa Lajos

Ismét eljött egy új év, így ismét jönnek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatai és velük az ellentmondások. Biztos Ön is elcsodálkozott már azon, hogyan lehet a miniszterelnök olyan felelőtlen, hogy alig van egy kis félretett pénz a számláján, meg ott az a sok képviselő, akinek több az adóssága, mint a tartaléka. Pedig az ország egyik legjobban fizetett munkásembereiről beszélünk.

A túl gyanús esetek körül ilyenkor persze feltűnik a sajtó és rögtön nagyobb lesz Rogán bevallott lakása vagy éppen szülei felé veri adósságba magát a külügyminiszter.

Mostanában Bánki Erik, a Fidesz egyik fontos gazdaságpolitikusa van soron. Decemberben a Direkt 36 kiderítette, hogy a képviselő elfelejtette beleírni vagyonnyilatkozatába a tulajdonában lévő száz hektárnyi földet Erdélyben, most pedig azt, hogy két Duna-parti lakást is magáénak tudhatott, mégsem érezte fontosnak beszámolni róla.

Bánki azonban rögtön azzal védekezett, hogy azért nem vallotta be ezeket a vagyonelemeket a vagyonnyilatkozatában, mert a földeknek és a lakásoknak sem ő volt a tulajdonosa, hanem az ő tulajdonában lévő cég, ezeknek a vagyonával pedig nem kell elszámolnia a vagyonnyilatkozatában.


Ez pedig jogos, ugyanis a vagyonnyilatkozatok ezt tényleg nem követelik meg, ahogy a családtagok vagyonnyilatkozatát sem kénytelenek nyilvánosságra hozni a politikusok, pedig mindkettő elég nagy lehetőséget nyújt arra, hogy kijátsszák a rendszert.

A képviselő a vagyonnyilatkozata szerint így csupán egy 47 négyzetméteres ürömi ház ötödének a tulajdonosa és korábbi vagyonnyilatkozataiban is csak két ürömi ingatlan szerepelt. Viszont egy, a feleségével közös cégen keresztül két lakása is volt a Római-parton, a Római Wellness Otthon lakóparkban.

Bánki és felesége 2009 nyarán lett tulajdonos egy B6-Home Kft. nevű cégben. Ennek a cégnek a tulajdonában volt egy 133 négyzetméteres lakás a lakóparkban. Később Bánki Ágnes a cégen keresztül még két lakást vett ugyanitt, egy 93 és egy 72 négyzetmétereset, majd ugyan 2012-ben eladták a B6 Home Kft.-t, Bánki Ágnes egy B6 Rent nevű cégen keresztül továbbra is két lakás tulajdonosa a lakóparkban, saját bevallása szerint pedig Bánki Erik is “félig-meddig” itt él.

Close