Több ezren tüntettek a Fidesz rabszolgatörvénye ellen! – A tiltakozók bejutottak a Kossuth térre

Szakszervezetek szerveztek tüntetést szombatra a túlóratörvény ellen az Alkotmány utcába. Az esemény szervezői szerint tízezren is lehettek, helyszíni tudósítónk szerint több ezren voltak, a tömeg a Szemere utcáig ért. A szakszervezeti felszólalók egyöntetűen elutasítják a túlóratörvényt, és azt is mondják, ők nem tüntetni akarnak, hanem párbeszédet és élhető béreket. Hétfőtől pedig országos útlezárásokat ígérnek.

A szakszervezeti beszédek végén a tömeg megpróbált előrenyomulni a Kossuth térre, rendőri sorfal állta útjukat, így kisebb tülekedés alakult ki. A tüntetők aztán benyomultak a térre a parlament épületéhez. Délután kettőre nagyjából 100-200 ember maradt, ők farkasszemet néznek a lépcsőkön dupla sorfalban álló rendőrökkel. Időnként felhangzott a „Bűnözőket védtek” skandálás, de aztán fél három körül szétszéledt a tömeg.

Az N1TV felvétele a tüntetésről:

Mindenre van pénz, csak a bérünkre nincs

A tüntetésen több szakszervezet is felszólalt. Elsőként Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke beszélt, aki úgy köszöntötte a részvevőket:

„Szevasztok, dolgozó magyarok!”
Magyarországon mi cipeljük a hátunkon a legnagyobb terhet, cserébe ezért Európa legkisebb bérét kapjuk. Közben elvették a magánnyugdíjat, cafeteriát, most pedig még több munkára, rabszolgamunkára kötelezik a magyart. Persze, önkéntesen. Ebben az országban mindenre van pénz, csak a bérünkre nincs.

A szakszervezeti szövetség elnökének célja 2019 januárjától kétszámjegyű béremelés és a cafeteria visszaállítása. Azt is mondta,

HÉTFŐTŐL ORSZÁGOS ÚTLEZÁRÁSOKAT SZERVEZNEK,

és arra kérte a tüntető tömeget, hogy minél többen vegyenek ebben részt.

Megsérült, majd kórházba vitték a tüntetésről az MSZP alelnökét

Konfliktusba került a Kossuth teret lezáró rendőrökkel Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke. A politikust a párt közleménye szerint a rendőrök leteperték, majd a dulakodás közben szerzett térdsérülése miatt kórházba kellett szállítani.

Komjáthi Imrét, az MSZP alelnökét támogatják sérülése miatt. Fotó: MSZP

Az MSZP közleményt adott ki, amely szerint:

  • Az MSZP tiltakozik az ellen az eljárás ellen, ahogyan a párt alelnökét Komjáthi Imrét a földre teperték a karhatalom emberei a Kossuth téri szakszervezeti tüntetésen. Tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy Komjáthi Imre csupán a szakszervezetek felhívásának tett eleget, amikor megkísérelte a rendőri blokád alatt lévő Kossuth tér visszafoglalását.

Komjáthi Imrét a rendőrattak után térdsérüléssel kórházba szállították, jelenleg a Fiumei úti sebészeti ügyeleten vizsgálják. Az MSZP továbbra is kiáll a munkavállalók jogaiért, valamint minden politikusáért, aki síkra száll a munkavállalói jogok mellett.

Az esetről videó is készült:

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/mszpfb/videos/1950863345218917/” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Close