Dr. Lukács László: Problémás lehet a pszichiátriai betegek kitagolása

Lukács László Eleken

2018.11.07.-én Eleken járt Dr. Lukács László a Jobbik országgyűlési képviselője az ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa, aki korábban már részt vett a kisvárosban egészségügyi kerekasztal beszélgetésen.

Központi téma a város életében a pszichiátriai betegek kiköltöztetése, főleg azokban az utcákban, ahol már épülnek a kiköltözést szolgáló lakások.

“Nagy számú megkeresés érkezett hozzánk az üggyel kapcsolatban, ezért természetesen eleget téve az utcában lakók kérésének személyesen kerestem fel őket és hallgattam meg véleményüket”

nyilatkozta lapunknak, Vágási Pál a Jobbik eleki elnöke.
Kérdésünkre, hogy jogos lehet-e a lakók aggodalma Dr. Lukács László így reagált:

“Furcsa helyzet állt elő, hiszen a pszichiátriai betegek kitagolásának ötlete nem mástól ered mint a Soros Alapítványtól. A kérdésre a válasz, hogy aggódniuk kell-e a lakóknak sokrétű, egyik oldalról kérdés, hogy lesz-e elég ápoló, akik megfelelő szakképesítéssel rendelkeznek majd a betegek ellátását illetően. Másik fontos kérdés, hogy kiknek az érdeke, a már jól működő intézményekből kiköltöztessék a betegeket ezekbe az intézményekbe. Harmadik nagyon fontos kérdés, hogy a helyiek úgy érzik, hogy nem lettek megfelelően tájékoztatva a kiköltözéssel kapcsolatban. A Jobbik helyi elnökével személyesen is visszatértünk az utcákba beszélgetni a helybeliekkel, akiknek túlnyomó többsége egyértelműen a megfelelő tájékoztatás hiányát hozta fel első számú példaként. Volt, akit akkor értesítettek, amikor már gyakorlatilag az utcában lévő ingatlan szerkezetkész volt. Voltak, akik attól félnek, hogy ingatlanjaik majd így kevesebbet fognak érni. Nem elhanyagolható, hogy például az ÉFOÉSZ ( Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. A szerk) elnöke az alapvető jogok biztosához fordult, ahol hosszasan sorolja azokat az okokat amik a kiköltözéssel kapcsolatban aggodalomra adhatnak okot. Fontosnak tartom, hogy a lakók és a helyi önkormányzat együtt megfelelő működésre fogja tudni bírni az intézményeket, ha azokkal gondok lennének.”

Továbbá Dr. Lukács László és képviselőtársa Rig Lajos kérdéssel fordult az országgyűlés elnökéhez Kövér Lászlóhoz ez ügyben:

http://www.parlament.hu/irom41/03395/03395.pdf

Close