Orbán és kormánya nem akart segíteni, így gyűjtés indult a kilakoltatásra váró zsámboki család megmentéséért

Szél Bernadett Orbán Viktorhoz fordult a kilakoltatásra váró Fazekas-Simonék ügyében. Közben Szalai Kriszta színésznő gyűjtésbe kezdett, hogy a civilek mentsék meg a családot.

Mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki és a hozzájuk hasonló helyzetben levő gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek? címmel írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be pénteken Orbán Viktornak Szél Bernadett független országgyűlés képviselő a kilakoltatásra váró kilencgyerekes család ügyében.

Mint írja, a miniszterelnök „korábban azt nyilatkozta egy rádióinterjúban, hogy a családvédelmi nemzeti konzultáción a legnagyobb támogatottságot a gyermekek biztonságára vonatkozó állami kötelezettség kérdése kapta. Azt is mondta, hogy a gyermekvédelem “szívkérdés”, és “a magyar emberek szeretik a gyerekeket, és mindennél fontosabbnak tartják az ő biztonságukat”. Ehhez képest egy kilakoltatás küszöbén álló kilencgyermekes családanya Önhöz intézett levelére azt a választ írta, hogy

“őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!”

Szél Bernadett ezután vázolja a család helyzetét a miniszterelnöknek: a Zsámbokon élő, kilencgyermekes családra kilakoltatás vár: a felhalmozódott adósságok miatt elárverezik a házat, amiben élnek. Sikeres licit esetén 60 napja lesz a családnak arra, hogy találjon valamilyen lakhatási megoldást és kiköltözzön. Hozzáteszi: az önkormányzatnak nem áll módjában, hogy önkormányzati bérlakást biztosítson. Ha a család otthon nélkül marad, a gyermekeket kiemelhetik a családból.


A képviselő ezután ismerteti a helyzet törvényi hátterét, így például azt, hogy a vonatkozó jogszabály szerint „a gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez.”

Végül felteszi kérdéseit:

1. Mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek, és ne válasszák el őket családjuktól csak azért, mert otthon nélkül maradnak?

2. Milyen eszközöket biztosít a kormány a gyermekvédelmi törvényben garantált gyermeki jogok érvényesítéséhez? Milyen eszközökkel segít elkerülni, hogy a gyermekeket anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt elválasszák a családjuktól?

3. Milyen módon segíti a kormány a lakhatási szegénységben élő családok lakhatását? Milyen támogatást biztosít azoknak a szegénységben élő családoknak, akik elveszítik otthonukat, és nincs kilátásuk saját tulajdonú ingatlanra?

Civil összefogás

Amiként a kormányzat nem, úgy a civilek azonnal megmozdultak az ügyben, miután a család helyzetét bemutató cikkek megjelentek. Mint az anyukától, Fazekas-Simon Krisztinától származó információ szerint, több magánember is adakozni kezdett. Információk szerint jelenleg 2.689.242 érkezett a családhoz, aminek 20 millió forint adóssága halmozódott fel az anyuka volt férjének nem fizetései révén. A volt férj munkahellyel nem rendelkezik, az anyuka nem rendelkezik tulajdoni hányaddal az ingatlanban, viszont adóstárs.

Szalai Kriszta színésznő is felkarolta az ügyet, ő egy 300 ezer forintos felajánlást tett, ezzel együtt gyűjtést kezdett Facebook-oldalán a családnak csütörtökön este. Újságírói kérdésre, miszerint a művésznő miért állt az ügy mellé, a színésznő azt válaszolta,

– Mert úgy éreztem, helyettem szült kilenc gyereket és egy kicsit nekem is be kell szállnom a gyerekek nevelésébe

– válaszolta.

Ha ön is támogatná a családot, akkor:

Mátra Takarékszövetkezet:
Fazekas Krisztina HU659001140500387100000000
Külföldön élőknek: HU19659001140500387100000000

Close