Ebben az évben a víz világnapja szlogenje: “Vizet mindenkinek” volt

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ebben az évben az esemény szlogenje: Vizet mindenkinek! Ez a jelszó pontosan érzékelteti, milyen nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz.

A Föld lakóinak 1/5-e él vízhiányos területeken, itt az emberek, állatok, növények sem jutnak elegendő vízhez. Az aszály és a vízhiány – egymással összefüggő jelenségek, amelyek gyakran súlyosbítják egymás hatásait Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a víz világnapi rendezvényünkre ellátogatók – a székház körül felállított standokon – megismerjék a Körös-vidék vízgazdálkodását, a vízkészleteinkkel való helyes gazdálkodást.
Rendezvényünkön 10.00 órától Gyula város óvodásait, 13.00 órától pedig az iskolásokat és az érdeklődőket vártuk sok érdekes – a víz világnapi szlogennel, és a vízügy tevékenységével összefüggő – bemutatóval.

A Bodoki-szobornál felállított színpadon ünnepi műsor várta a megjelenteket, elsőként Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes mondott köszöntőt a Víz Világnapja alkalmából, ezután Gyula Város Egyesített Óvodája Tagintézménye Ewoldt Elíz Óvoda és a Béke Sugárúti Óvoda csoportjai léptek fel és varázsoltak mosolyt mindenki arcára. A folytatásban Pepe Manó „Medvetánc” című műsorát láthatták a gyerekek.


Délután a színpadon felléptek a Karácsony János Katolikus Általános Iskola diákjai „Táncol a tavaszi délután” című műsorukkal, utána az 5. sz. Általános Iskola tanulói következtek, „Esőtánc” című előadásukkal, majd a Calliope Diákszínpad lépett színpadra, akik „Vízöntő, az idő őre” című műsorukkal készültek a Víz Világnapjára. Ezután egy különleges flashmob következett, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai a nézők soraiból előlépve táncra invitálták a nézőközönséget. A nap folyamán a Víz Világnapja alkalmából kiírt rajz és kollázs készítő pályázat eredményhirdetésére is sor került. A nyertesek névsorát a mellékelt eredménylista tartalmazza.

Bemutatók a székház körül

Gyula városában, ha megnyitjuk a vízcsapot jó minőségű ivóvízhez jutunk, de az ivóvíz hiánya, a szennyezett víz okozta járványok a múltban városunk lakóit is sújtották. A Bodoki Baráti kör tagjai segítségével megismerhették a gyerekek a lápi kúttól egészen a csapvízig vezető különleges történelmi utat. Terepasztalra került a vízminőségvédelem, a gyerekek megtudhatták hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek, és persze a vízzel való kísérletek sem maradhattak el.

Ellátogathattak az érdeklődők Micropolisz-ba, és megismerhették egy vizet – természetes megoldásokkal – hasznosító város életét. Cseberből-vederbe is eshettek, na csak játékból, hiszen egy igazi akadálypálya is várta a játékos kedvűeket. A Körös-vidék védett uszonyosai is szerepet kaptak, persze jó néhány kakukktojással, hogy ne legyen a gyerekeknek egyszerű dolga. És, hogy ki hány vízmércecenti? – a nap folyamán erre is fény derült. De nem felejtkeztünk el a gyerekek kedvenceiről sem, az árokásó-rakodó, az úszó nádvágó, egy igazi műhelykocsi, és a vízhozammérő csónak csak arra vártak, hogy a gyerekek kipróbálják őket.

A Tájvízházban is szerepet kapott a víz, itt egy igazi magyar kultuszitallal a szódavízzel ismerkedhettek meg a látogatók. A remek időben zajló programon nagy örömünkre szolgált, hogy elértük célunkat és sok-sok gyermekhez jutottak el gondolataink vizeink védelmével kapcsolatban.