Vádemelés a volt Békés megyei takarékszövetkezeti vezető ellen

A Békéscsabai Járási Ügyészség különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 31 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 45 éves büntetlen előéletű kondorosi férfi ellen.

A vádlott korábban, 1998 óta egy helyi takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője volt, majd több Békés megyei takarékszövetkezet 2017. végén történő egyesülését követően az új takarékszövetkezet egyik ügyvezető igazgatója lett. Ekkor már szenvedélybeteg, szerencsejáték-függő volt.


A terhelt anyagi helyzetének megromlása miatt 2015. évben szerencsejátékok űzésébe kezdett, melyek kezdetben nyereséget hoztak. A vádlott egy internetes oldalon sporteseményekre fogadott, továbbá lottózókban sportfogadásban vett részt, naponta akár több millió forint értékben, ezért a 2017. év elejére kialakult játékszenvedélye miatt eladósodott. A vádlott ekkor úgy döntött, hogy a takarékszövetkezetben betöltött ügyvezetői pozíciójával visszaélve, magáncélra „előleg” címén készpénz összegeket vesz fel a szövetkezet pénztáraiból, melyeket fogadásokra költ és a tervezett nyereményekből stabilizálja anyagi helyzetét.

A vádlott azonban nem tudott oly mértékű nyereséget produkálni, hogy ezt megvalósíthassa, ezért 2017 májusában elhatározta, hogy magánszemélyektől pénzt csal ki, melyekből visszafizeti a takarékszövetkezeti pénztárból kivett „előlegeket”, illetve ezen összegek egy részét is nyereség reményében fogadásokra költi. A vádlott 2017. január 3. és 2018. május 2. napja közötti időben mindösszesen 106.100.000.-Ft-ot tulajdonított el jogtalanul a sértett pénzintézettől, míg 2017. május 17. és 2018. április 27. napja közötti időben mindösszesen 330.325.700.-Ft-ot csalt ki kölcsönkérés ürügyén magánszemélyektől a pénztárhiány pótlása illetve szerencsejátékok űzése érdekében.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a férfi ellen különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, 21 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 31 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

Az ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától, a pénzügyi tevékenység gyakorlásától, illetőleg gazdasági társaság vezetésétől, mint foglakozástól. Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság adjon helyt a sértettek több, mint 100 M ft értékű polgári jogi igényének, illetőleg vagyonelkobzást is rendeljen el a vádlottal szemben. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik, informálta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.