A demokráciáért és az Orbán-kormány leváltásáért tüntettek Békéscsabán

Szombat délután 4 órakor kezdődött el az a tüntetés, amelyet az ellenzék hirdetett meg Békéscsabán, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája ellen. A helyszínen Körömi János főszervezőtől megtudtuk, hogy egyre nagyobb az igény az Orbán kormány leváltására, illetve egyre nagyobb az ellenzéki pártok összefogása.

A gyülekezőt a Munkácsy téren tartották, ahonnan aztán a tüntetők fél ötkor elindultak a Szent István térre. Fél öt után, a vonuló tömegben már zúgott az „Orbán, takarodj!” a szervezők hangosbeszélőn szólították fel „a szabad békéscsabaiakat”, hogy tartsanak velük. A Szent István téren a hideg ellenére igen sokan tüntettek a demokráciáért és az Orbán-kormány leváltásáért. A demonstráción többek között felszólalt:

 • Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő
 • Bősz Anett országgyűlési képviselő, Liberálisok
 • Vadai Ágnes országgyűlési képviselő, Demokratikus Koalíció
 • Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő, Jobbik Magyarországért Mozgalom
 • Tordai Bence országgyűlési képviselő, Párbeszéd Magyarországért
 • Donáth Anna országos alelnök, Momentum Mozgalom
 • Kis-Szeniczey Kálmán országos elnökségi tag, Lehet Más a Politika
 • Miklós Attila önkormányzati képviselő, MSZP
 • Nika István elnökségi tag, Magyar Dolgozók Szakszervezete
  és civilek is.

A munka törvénykönyvének módosítása, valamint a kormány ellen tüntettek parlamenti és azon kívüli ellenzéki pártok szombat este Békéscsabán. A tömeg az ellenzéki pártok zászlaival, “Ellenállás!” molinóval felvezetve, “Nem félünk!”-et skandálva vonult fel a város főutcáján, majd a városháza előtt hallgatták meg a Békéscsabára érkezett ellenzéki politikusokat – írja az MTI tudósítása.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy már 400 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez.

Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője arról szólt, hogy az ellenzéket összeköti a “valódi köztársaság” igénye. Ezért közösen fogják a továbbiakban is követelni a demokráciát, és az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek közösen fogják kivívni az “új rendszerváltást”.

Vadai Ágnes, a DK képviselője arra biztatta hallgatóságát, hogy kérdezzenek. Példaként – egyebek mellett – azt hangsúlyozta: hogyan lehet, hogy a családok évében fogadta el a fideszes többség a “rabszolgatörvényt”.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy bár az ellenzék eltérő ideológiai alapokon működik, de a “rabszolgatörvény” közös cselekvésre biztatja őket.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa az ellenzék összefogását hangsúlyozta. Mint mondta el kell érni, hogy egy-egy jelölt legyen a Fidesz képviselőivel szemben a közelgő önkormányzati választáson.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke azt mondta, hogy “ha kell, akkor téglánként bontják le a NER falát”. Szerinte nem igaz, hogy apátiába süllyedt a társadalom, mert – mint mondta – a Békéscsabán összegyűlt tömeg is azt igazolja, hogy nem félnek az emberek, és ismét politizálnak.

Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP országos elnökségének tagja bojkottra hívta fel hallgatóságát azokkal a cégekkel szemben, melyek alkalmazzák a “rabszolgatörvényt”. Szólt arról is, hogy pártja önkormányzati képviselői a helyi testületekben határozati javaslatokat fognak benyújtani, hogy a települések ne alkalmazzák az új törvényt.

Erről beszélt Miklós Attila, az MSZP békéscsabai önkormányzati képviselője is, aki bejelentette, hogy még az év első képviselő-testületi ülésére benyújtják határozati javaslatukat.

Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja pedig arról beszélt, hogy száz munkavállaló közül legfeljebb ketten vállalnának túlórát, és ők is csak azért, mert nem tudják eltartani a családjukat. Szerinte a dolgozókat a nyolc órás munkavégzés alapján kellene rendesen megfizetni.

Képgaléria – Fotó: Erdős Csaba

Close